130528 LiteMer

 
Grillad Chorizo med persiljestuvad potatis och rostad blomkål, smakade bra men om de serverar detta någon annan gång så överväger jag nog att välja något annat. Idag satt det två kvinnor vid bordet framför mig och om jag nu skall ha några synpunkter på hur de var klädda för sin ålder så skulle jag råda dem att byta kläder. Alltså de skulle byta kläder med varandra. Kvinna nr.1 cirka 60 år var istoppad i ett par jeans + någon slags hippietröja, till detta ett par knallröda skor med en klack som skulle göra Lill-Babs avundsjuk. Kvinna nr.2 cirka 30 år hade fotriktiga skor som liknade foppatofflor med ett par kraftiga mörkbruna strumpor, till detta en klänning anno 1970-tal i lila/röd/blå färg och på huvudet en liten hatt som såg ut som ett fågelbo. Det märkliga med dessa två var att jag tror det var mor och dotter som var ute och åt lunch. Eller kanske det var några artister, kanske en lunchpaus från filminspelningen, kanske ett par damer som åkt in till Ystad från Köpingebro eller det kanske är så en Ystadsturist ser ut. Vad vet jag ? det är min första sommar som Ystadbo och jag har kanske fått se min första Ystadartist idag, eller var det en turist ?

130524 Nong´s Kitchen

Med en högerarm som efter en liten operation idag inte gick att använda så bra, bestämde jag mig för att ta hem lunchen istället för att sitta och äta på restaurang. Det blev Thaimat från vagnen på Österportstorget, beställde kyckling i ingefära med nudlar och två "vållulla"
Ensam i kön, ingen att skvallra med så det var bara att gå hem och pilla i sig maten med vänstern.

130523 Sandskogen

 
Trimmad torskfilé med purjolök, hackat ägg, spritärtor & ansjovissky, skall givetvis vara rimmad torsk men jag snubblade på tangentbordet så det blev ett T istället för R. Så kan det gå när man har bråttom. Nu hade jag kunnat fixa detta så ni inte hade märkt något men då hade det inte blivit någon intressant ingress. Denna rimmade fisk var en av de bättre som jag ätit, smakade underbart så jag åt sakta och njöt, avrundade denna utmärkta måltid med en kopp kaffe och en bit citronkaka. Vid bordet intill mitt satt några välskräddade herrar där jag tyckte mig urskilja en som inte har helt rent mjöl i sin påse, skall nog ringa och förvarna Wallander, kan vara något skumt på gång.
Hur som helst, mätt och belåten tog jag min lunchpromenad längs med stranden och konstaterade att snart är det badsäsong. De sista plankorna monterades på badbryggorna, Fritidsbaren har öppnat, sanden är på plats så nu är det bara värmen som saknas.
 

130522 Surbrunnsparken

Himmarullade köttbullar med lingonsylt, så stod det på menyn idag. Det är Skånska och betyder att köttbullarna är rullade för hand himma "i parken".
Det var gott och jag blev mätt för det var "möen mad å de va go mad å jag fick maden i rättan tid" och det betyder att det var rikligt med mat, den var god och serverades vid rätt klockslag.
Skånska språket är inte alltid så lätt att förstå, de byter ofta ut "e" mot ett "i" och bokstaven "e" läggs in före nästan varje vokal, förutom vid just bokstaven "e" förstås.
Nedanstående finns några exempel som den nordliga befolkningen kan öva på, skall uttalas precis som det står (alltså fonetiskt) så blir det "nästan" skånska:
Jeag kean preata skeånska!     Geåsapeåg.     Tveå.

130521 Saltsjöbaden Vitas

En dryg månad sedan jag besökte Restaurang Vitas och vad serverades idag då ? Jo, fisk (Sej) och den serverades med små potatisar, kapris och rödbeta + en sallad. Vad åt jag sist jag var här, Jo, fisk (Sej) med små potatisar, kapris och rödbeta + en sallad, alltså en exakt repris. Men jag skall inte klaga, det var mycket gott även denna gång.
Idag var det många gäster och 90% var av det kvinnliga könet, de var på SPA och det stora samtalsämnet var vad ordet SPA egentligen betyder. En livlig diskussion utbröt och det var påståenden som "spara sig" och "spatsera" till att det var några som trodde det var ett hälsosamt ord på latin eller grekiska.
En av deltagarna utbröt helt plötsligt att vi låter som en hel hönsgård varpå de dämpade sig i några sekunder men snabbt kom de åter in i kackeltonen igen.
Jag funderade ett tag på om jag skulle föreslå dem att googla ordet men då hade jag kanske förstört denna del av SPA-upplevelsen.
Efter trettio minuter bredvid hönsgården så åkte jag hem, googlade ordet SPA och fick fram att det kommer från den Belgiska orten Spa som var en av de första välkända kurorterna. Det påstås dock felaktigt att ordet Spa är en förkortning av det latinska uttrycket "Salus Per Aquam" som betyder ungefär "hälsa genom vatten" men detta är en efterkonstruktion.
Undrar vad de har för diskussionsämne i eftermiddag och kväll, kanske vad ordet hönsgård egentligen betyder ?
Jag vet, jag har redan googlat detta, en hönsgård är en inhägnad där höns kan vistas utomhus. Ofta byggs denna inhägnad med nät. In och utpassage för människor sker genom särskild dörr, ofta med ett lås eller dylikt. Hönsgården anläggs ofta intill ett hönshus.

130520 Stig In

Stig In-lunch med lite turister som dricker vin och tycker att livet är en fest. Om en månad så har jag också semester och då skall jag också sitta på en liten lunchkrog och dricka gott, fast inte i Sverige.
Idag serverades det Biff Stroganoff, en maträtt med rötter i Ryssland, skapad av en kock som vann en matlagningstävling i Sankt Petersburg. Rätten är uppkallad efter greve Alexander Sergejevitj Stroganov (1733–1811).
Det är omtvistat huruvida rätten skall innehålla tomatsås eller ej, men nötkött, svamp, citron, fransk senap och smetana (sur, tjock grädde) bör dock ingå. Det sistnämnda kan ersättas av crème fraîche eller gräddfil.
 

130517 LiteMer

Tänkte Sandskogen men det blev LiteMer.
Strax innan jag kör in i rondellen på väg ut mot Sandskogen så förmedlar min mage hunger. Jag kör då ett extra varv i rondellen och känner efter om magen verkligen hade skickat rätt signal till hjärnan. Jo då, signalsystemet  fungerade och hungerkänslan fanns kvar så det var bara att styra ut mot Dragongatan istället för Österleden.
Hos LiteMer serverades idag schweizerschnitzel med stekt potatis och skysås och detta bytte jag alltså bort mot Sandskogens högrev med ramslök, stjälkselleri & svamp. Nu är det så att hos Sandskogens Värdshus blir man serverad små s.k. gourmetportioner och är man då riktigt utsvulten så behövs det nästan två portioner för att mätta sin mage. Idag behövdes detta så därför föll valet på LiteMer.
Mina lunchgrannar bestod idag av två män i övre medelåldern med en dator, telefoner, broschyrer och några avtalspapper. Snett bakom dessa herrar satt två kvinnor, även dessa i övre medelåldern men med en helt annan rekvisita.
De hade två kollegieblock, två filofaxer modell större, miniräknare och telefoner. Ett av kollegieblocken var det så mycket anteckningar i så det såg ut som en solfjäder och på pärmsidorna var det anteckningslappar fastsatta med gem + två miljoner små post-it lappar som satt fästade på varje blad, dessa lossnade då och då och flög omkring som små fjärilar runt bord och stolar. Medan jag åt så iakttog jag dessa affärernas riddare och konstaterade rätt snabbt att affärmännen kändes som idag medan de båda affärskvinnorna kändes som igår.
                
 

130516 LiteMer

Lunch tillsammans med 13333-klubben på Lite Mer, trodde det skulle vara ärtsoppa men det var kyckling på menyn idag, gick bra det också. Lyssnade på ett egoföredrag som var mycket intressant och kan konstatera att med dessa driftiga ungdomar så finns det hopp om att även vi 50-talister kommer att få vår pension i framtiden.

130515 Sandskogen

Hade tänkt sitta ute, men nej, lite kyligt var det och jag vill njuta av maten och inte sitta och småfrysa på lunchen. Jag satte mig inne i restaurangen bredvid fyra äldre damer och av dem fick jag några varningens ord som jag skall ta med mig in i min ålderdom. Diskussionen de hade gällde bl.a. deras män. Dam 1 (jag kallar henne så även om jag nu vet hennes namn) målade hallen igår och hon gladdes åt makens smicker om hur fint det blev tills han kom förbi den fjärde gången och ställde frågade om när hon hade maten klar. Jag trodde jag skulle svimma sa hon, ha mage att fråga detta när han själv kunde ha lagat middag till oss båda. Men med lite eftertanke så skulle det bli sådan där färdigmat för något annat kan han inte, vad skall man med karlar till ? Dam 2 drog en liknande historia om att tvätta bilen och Dam 3 klagade för att hon inte hade fått sin man att byta hennes gamla skruttiga bil. Själv byter han bil varje år och det kostar INTE lite det. Då flikar Dam 4 in och säger till Dam 3 att du kan väl byta din bil själv varpå Dam 1 säger att det är faktiskt mannens uppgift här i livet förutom att tjäna pengar och försörja oss. Dam 2 & 4 nickar instämmande och Dam 1 säger att det är tur att vi har "gubbarna" i livet så vi får vår pension, för annars hade vi inte haft råd att varken byta bilar eller gå ut och äta. Nu jäklar började det bli intressant, men vad händer då ? Jo , som på en given signal så reser de på sig och går till bardisken och betalar, JAG bjuder idag säger DAM 3. Min fråga är om det verkligen var Dam 3 som bjöd på maten, jag tror faktiskt att det var MAN 3 (jag kallar honom så även om jag nu vet hans namn) som bjöd. På väg ut ur restaurangen så skrattar de glatt och DAM 4 påminner om nästa lunch och att det då är hennes tur att bjuda, skall enligt mig läsas som att det är GUBBE 4 som bjuder.
Min reflektion på detta samtal är att det är tur att MAN är MAN och inte någon "gammal" gubbe.

130514 Store Thor

 
Hade tänkt mig prova uteserveringen hos Store Thor idag men det blev inget med det. Blåst och regn tvingade dem att flytta ner i källaren igen och i och med detta så försvann också salladsbordet. Nej, det försvann inte men de tog beslutet att servera salladen tillsammans med maten. Hos Store Thor är det inget problem för deras rektangulära tallrikar är stora nog att rymma både mat och sallad. Idag åt jag en underbart god kycklingrätt som bestod av ett kycklingbröst, små färskpotatis och en god sås. Vi var en tyst skara människor som åt vår mat så tyvärr, inget skvaller idag heller.
 

130513 Saltsjöbaden Port (d)

Lunchdags tillsammans med 13334-klubben på Saltsjöbaden. Idag serverades en perfekt tillagad köttbit som kallades Biff Lindberg, Rydberg eller Strindberg ? Mina lunchkamrater och jag hade alla uppfattat denna kötträtts namn olika, kan ha med dialekt att göra för vid bordet satt en Smålänning, en Östgöte, en Upplänning, en Skåning och en Stockholmare. Biffen, vad den nu hette, var perfekt tillagad och till detta serverades en potatisgratäng och som vanligt så fanns också ett mycket välfyllt salladsbord. Efter denna trevliga måltid där vi diskuterade allt från Småländsk bebyggelse till militärens betydelse i Sverige så förflyttade vi oss till ett konferens-rum för att bli informerade om Öresundsregionens stora byggprojekt, nämligen ESS (European Spallation Source) och Max IV.  Ett spännande projekt som man kan följa här http://www.ess-scandinavia.se ända tills anläggningen är i full drift år 2025.
 
 
 
 
 
 
 
 

130510 ÖG

 
Klämdag och lunch hos ÖG, ryggbiff med några små potatisar och lite lök. Gott som bara den och många lunchgäster men VARFÖR så lite mat ? Är det lunch så "kanske" man vill ha lite mer i magen. Jag gillar gourmetmat ( Gourmet är Franska och kan översättas med en person som lägger stor vikt vid god mat och dess kvalitet ) men är man "lite" hungrig så får man beställa två portioner eller så går man till någon annan restaurang där det serveras "lite" mer mat på faten. Idag behövde jag inte sitta ensam, min sambo var med och vi hade inget att skvallra om som lämpar sig i tryck på denna sidan.
 
 

130506 Stig In

 
Uteserveringarna är nu på plats hos de flesta restaurangerna i Ystad men tyvärr så är det en skuggad sådan vid lunchtid hos Stig In. Så jag stegade in istället, får bli lite mer sommar innan jag sitter ute och äter lunch här. Ikväll blir det hockey igen, Vitryssarna mot Svenskarna, måste bli vinst för Kronorna annars får de Svenska vikingarna lite kämpigt i den här turneringen.
 

130503 ÖG

Idag blev det ÖG för dagens rätt var Skånsk rapsgris med semibakad Ingelstorps-tomat och chevrékräm. När jag läste menyn så förstod min mage att detta får man inte missa. En underbar liten gris med goda tillbehör, tänk vad lite raps kan åstadkomma.
Sist jag var på ÖG skrev jag om avsaknaden av handduk eller dylikt vid brödet
(http://ystadlunch.blogg.se/2013/march/13-03-06-og-3.html) och tro det eller ej, idag fanns det en handduk till hanteringen av brödet.
Kan det vara så att någon läser min blogg, eller ?

Två veckor sedan jag skrev i min lunchblogg och anledningen till detta är att jag föreslog att min sambo skulle fixa luncherna till mig hemma. Första veckan såg jag ingenting av detta, inte den andra heller men idag hade svullnaden lagt sig så pass att jag kunde se lite på ena ögat och gå ut och äta lunch igen.
Neeej, det är inte alls någon sanning i detta, jag har helt enkelt inte varit i Ystad de senaste veckorna.

RSS 2.0