131128 Stig In

Vad är lagom tjock konsistens på ärtsoppa ? Hur skall den serveras, tunn som vatten eller tjock som tjära ?
Jag personligen föredrar en tjockare ärtsoppa, då kan man själv avgöra konsistensen genom att späda ut den.
Idag serverade Stig In en krämig ärtsoppa och därefter smaskade jag i mig några pannkakor med både sylt och grädde. Smakade utmärkt och i jämförelse med Norra Promenadens ärtsoppa så föredrar jag denna. Norra Promenadens har i mitt tycke en alldeles för vattning konsistens. Lunchen avslutades med en kopp kaffe och lite nyhetsläsning på mobilen. Nu blir det inget bloggande mer på några dagar för nu skall jag bege mig norr ut.
 
 

131127 Store Thor

För första gången hittar jag "äggakaga" i en lunchmeny i Ystad. Kan hända att jag har varit bortrest när den serverats innan ?
Hur som helst, idag fanns denna skånska rätt att äta hos Store Thor. Tillsammans med min vän (f.d.tysk polis) njöt vi av denna delikatess. Det var första gången den f.d. tyska polisen besökte Store Thor och också första gången han smakade på en äggakaga, han var nöjd med bådadera.
Däremot var han inte riktigt nöjd med hur delar av vårt svenska samhälle fungerar. Bl.a. så tyckte han att en viss bank här i Ystad agerade väldigt oprofessionellt, rent ut sagt så var de otrevliga mot honom. Vill inte nämna bankens namn men tyvärr banken, så kommer ni inte att få honom som kund och de som rekommenderade Er kommer definitivt att byta till annat alternativ.
Och de nominerade är: Nordea, SEB och Sparbanken.
 

131126 Stig In

Minusgrader i Ystad, då väljer man lätt en värmande och matig fisksoppa hos Stig In.
Det blev sen lunch "som vanligt", klockan var strax efter ett och tur hade jag också, för det var den sista tallriken soppa som de hade kvar. Den smakade underbart gott så nu gäller det att hålla utkik på matsedeln så man inte missar den nästa gång.
 
 

131125 Norra Promenaden

Idag blev det Saltimbocca hos Norra Promenaden, det smakade gott med denna typiskt italienska maträtt även om den avnjöts i Ystad med lite svensk finess denna vackra novemberdag.
Saltimbocca betyder ungefär "hoppa in i munnen" på svenska. "salti" betyder hoppa och "bocca" mun. Inget skvaller denna första dag i vecka 48 så det enda jag vill förmedla är att idag den 25:e november har enligt den inofficiella namnsdagskalendern Katrin och Noah sina namnsdagar och vi har hela veckan framför oss.
 
 
 

131122 Nini

Åter igen en god lunch hos Nini, idag åt jag en mustig böngryta till förrätt och en kalvgryta á la spansk kalops som huvudrätt. Allt smakade utmärkt och jag fick lite känsla av att man befann sig i Spanien, sydländska toner i högtalarna, spanjorer som satt bredvid mig som talade spanska med både mun och armar, häääärligt. Synd bara att det endast var min lilla hjärna som reste iväg en liten stund. Alltså höst och södra Sverige måste vara ett av de sämsta ställena att vistas på en sådan här dag, i alla fall när det är kallt, regnigt och lite småblåsigt. Det är bara att bege sig hemåt och drömma sig bort till de där ställena dit vi snart skall fara.
Trevlig helg på er alla mina läsare.
 
 
 

131121 Norra Promenaden

Idag skall jag först be om ursäkt och sedan skall jag skälla och gnälla lite på Norra Promenadens personal.
Ursäkten gäller mitt inlägg i bloggen den 24/10 där jag lovade att jag skulle komma till er och äta ärtsoppa varje torsdag, det har jag alltså inte gjort.
Skället och gnället gör jag å mina bordskamraters vägnar för när jag kom strax innan ett så hade de (en kvinna och en man) redan ätit sin mat och kvinnan (polisvolontär) som ätit ärtsoppa satt och väntade på sina pannkakor.
Polisvolontären irriterade sig på att ingen av personalen brydde sig om att plocka bort från deras bord och att inte pannkakorna hade blivit serverade, däremot hade borden runt omkring blivit avdukade och de gäster som skulle ha pannkakor hade fått in dem i tid. Hennes man (f.d. polis) tar då alla talrikar och lämnar dessa vid kassadisken varpå polisvolontären tycker att så gör man inte, i alla fall inte i Sverige. Nu hör det till saken att den före detta polisen kommer inte ursprungligen från Sverige och förstår inte alltid sin polis-volontär-hustrus "svenska" reaktioner. Jag, en enkel lunchbloggare förstår inte riktigt heller polisvolontärens reaktion utan tyckte att det var perfekt agerat för nu fick även jag plats vid det lilla bordet.
Polisvolontären och jag gjorde en överenskommelse om att hon skulle vänta med sina pannkakor tills jag ätit upp min ärtsoppa. Den före detta polisen som inte äter ärtsoppa fick då heller ingen pannkaka utan höll till godo med en kopp kaffe och på detta sätt kunde vi lugnt och stilla avsluta lunchen tillsammans.
 

131120 Saltsjöbad Vitas

Biff á la Lindström, ett jäkla oväsen från en maskin i köket, en strid ström av gäster och städerskor som småspringer genom restaurangen.
Detta var min lunchupplevelse idag hos Vitas Brasseri i Saltsjöbaden.
Lindström smakade utmärkt men "lite" irriterande med alla dessa människor som ilar fram och åter till toaletter och mötesrum, och detta rakt genom min lunch. 
Det där med att ha genomfartstrafik mitt i en restaurang var kanske inte den bästa lösningen, eller ? Nästa gång skall jag sitta långt från denna mänskliga autostrada.
 

131119 LiteMer

Idag hade jag önskat mycket mer hos Lite Mer. Köttfärslimpan med soltorkade tomater smakade mycket bra, lite annorlunda stuk när man tänker köttfärslimpa.

Inget skvaller att rapportera denna tisdagseftermiddag så det som återstår är att vänta på kvällens match med avspark klockan 20.45. Matchen spelas på Friends arena och dagens stora "snackis" är om taket skall vara öppet eller stängt ? Frågan är om det har någon betydelse, måste väl ändå bli förlust för de gula och blå, eller hur? Mitt tipps är utan tak  Sverige    -    Portugal
       

131118 Stig In

Var skall vi äta lunch idag ?
Hos Stig In, för de har raggmunk med fläsk och det tycker jag är gott. Det var min måndagslediga sambo som både ställde frågan och bestämde dagens lunchbesök. Håller helt och hållet med om att det var ett bra val, det smakade väldigt gott med en rejäl husmanskost denna gråa och kalla novemberdag. Julens annalkande gjorde sig lite påmind hos Stig In, för till kaffet efter maten fick vi var sitt litet pepparkakshjärta.

På väg hem från lunchen upptäckte vi att flera brunnslock på Vintergatan saknades, alltså djupa farliga hål i gatan. Ringde kommunen och berättade om brunnslocken för växeltelefonisten som kopplade mig vidare för att sekunden senare meddela att det tyvärr var upptaget. Jag sa då att hon kunde framföra mitt ärende, men oj, oj, oj vad det helt plötsligt blev besvärligt, kanske att hon kunde skicka ett mejl eller sms, men oj, oj, oj blev till suck och pust. Som tur var så slapp hon nu skicka dessa "besvärliga" meddelanden för den berörda personen på avdelningen för saknade brunnslock avslutade sitt samtal och jag kunde personligen framföra mitt ärende.

Tack fru / fröken växeltelefonist för ditt otroligt engagerande och positiva bemötande. Sådana som du gör att man i dessa gråa och kalla höstdagar blir varm och go i hela kroppen och kanske till och med får lite extra färg i ansiktet.
 
 

131111 Norra Promenaden

Wallenbergare med lingon/tranbär och potatismos, gott-gotteli-gott-gott eller vad man nu skall säga. En liten promenad i höstsolen till Norra Promenaden och ytterligare en promenad där ifrån tillsammans med måndagsledig sambo.
Inte mycket mer att tillägga än att fiskalternativet hos Norra Promenaden denna vecka är sej och att promenaden var lite kylig även att solen lyste på oss.
Och så måste jag påminna om tävlingen som du finner till vänster på denna sidan under rubriken "Kategorier"
Tranbär heter vaccinium oxycoccus på latin och kallas också myrbär.
Lingon heter vaccinium vitis-idaea på latin och krösa på småländska.

TÄVLING

Glöm inte vår lilla tävling, du hitta den i menyn till vänster under rubriken "Kategorier"

131108 Stig In

Fredag igen och idag har jag ätit Stig In´s fläskfile med klyftpotatis och brun sås, eller det kanske heter brunsås, vem vet ? Det smakade i alla fall bra och jag slipper svälta även denna eftermiddag.

Hade fönsterbord idag och kunde därför studera en pappa med ett litet barn (uppskattningsvis 1,5 år) som sprang omkring på gång/cykelgatan utanför fönstret. Förstod efter en liten stund att pappan var upptagen i ett väldigt "viktigt" telefonsamtal och hans fokus var mer på luren i örat än att ta hand om sitt barn.

Med anledning av att man idag debatterar både hur barnen mår i samhället och användandet av mobiltelefonen så kan jag inte låta bli att skriva ner mina tankar.

Jag hann äta min lunch och dricka en halv kopp kaffe innan pappan avslutade sitt "viktiga" telefonsamtal. Det pågick i cirka 20 minuter och under tiden hade barnet hunnit med att småkrocka både cyklister, hundar och diverse promenerande människor, utan någon större reaktion från pappan. Jo lite papparoll fanns det, han höjde blicken då och då för att upptäckta att barnet sprungit på någon och då log han och nickade lite förlåtande men fortfarande med luren i örat.

Barnet sprang fram till pappan ett antal gånger och försökte få kontakt genom att dra i hans byxor men då skakade/sparkade han lite irriterat så att barnet tappade greppet, fortfarande med luren i örat. Barnet tog då en ny liten runda för att några minuter senare återkomma till byxbenet som inte ville svara.
Måste ha varit ett "mycket" viktigt samtal.

Frågan är om föräldrar idag är mer uppkopplade än urkopplade ?
Jag tycker att de borde vara mer inkopplade.
Kanske dags att införa lämplighetsintyg och körkort för föräldrar ?
 

131107 Nini

Nini platsar helt klart bland de godkända lunchrestaurangerna i Ystad. Idag serverades det en härlig tomatsoppa till förrätt och en mycket god torsk till huvudrätt. Bra kryddat med mycket vitlök så i natt är det i alla fall ingen risk för besök av någon varulv i vårt och de andra lunchgästernas hem.

Saknade lunchmenyn i YA idag men det var Nini själva som hade missat att lämna in den, de lovade att i nästa vecka finns den med igen.

Har inte sett en enda liten gissning i min lilla tävling som jag utlyste den 4/11, det kanske är så att ni inte vill avslöja för mycket för varandra genom att skriva er gissning i kommentarsfältet ? Skicka er gissning med e-post istället, det går lika bra, adressen är ystadlunch@gmail.com. Kommer att lägga upp nämnda tävling överst på sidan så alla har chansen att vara med, även de som inte läser alla inlägg.
 

131106 Saltsjöbad Vitas

Regn idag, det innebär att då tar jag bilen till lunchen och då har Lite Mer och Vitas störst chans att få besök av mig. En titt på matsedlarna hos respektive restaurang avgjorde mitt val och det föll på Vitas Brasseri. Ystads absolut bästa stekt fläsk med löksås får man bara inte missa. Övriga lunchrestauranger i Ystad tror jag har svårt att överträffa det Vitas åstadkommer när det gäller denna rätt. Vad ni än gör på Vitas, ändra inte på detta recept.
I övrigt inget att tillägga förutom att jag hade ett par bordsgrannar till vänster om mig som jobbar inom film eller liknande.(tror jag)
 
 

131105 Hos Morten

Idag blev det lunch hos "Hos Morten" i Gåsegränd och mina förväntningar var stora då det alltid är trevligt att slinka in här och äta deras goda räkmackor eller smörrebröd. Men det blev en besvikelse, för 95 kronor serverades det några kycklingbitar med blött ris och sönderkokta grönsaker, ingen lunch som jag längtar tillbaka till.

131104 Norra Promenaden

Föregående veckas luncher som jag åt i södra Europa bestod av bläckfisk, kaniner och hästar så jag tyckte att Norra Promenadens grisnacke kändes helt rätt idag. Det smakade utmärkt och de syrade grönsakerna var ett helt perfekt tillbehör till denna rätt. Ett litet klagomål måste jag dock få framföra, jag tycker att en mugg kaffe för 25 kronor efter maten är alldeles för dyrt. Det är 25 % av vad hela lunchen kostar.

Nu till ett helt annat ämne som inte kostar ett enda öre:
Några som läser min blogg har undrat vad bokstavskombinationerna som finns inom parentes i vissa rubriker betyder. Jag har medvetet skrivit ut dessa bokstavskombinationer med tanke på att någon måste någon gång fundera på vad detta är. Det tog nästan exakt nio månader innan jag fick första frågan och nu har det återigen kommit en liten undran så jag förstår att det finns en viss nyfikenhet i detta ämne. Därför utlyser jag nu en tävling där ni skall lista ut vad dessa bokstavskombinationer har för betydelse.

För att få tillgång till alla rubriker / inlägg så klicka på "Lunchsnack"  som finns till vänster under rubriken "Kategorier", leta fram den första bokstavskombinationen som jag skrev i rubriken den 12/12 2012. Bokstavskombinationerna finns bara i ett fåtal rubriker (inte i alla) i bloggen och är alltid placerade inom parentes. När du tror att du har svaret på vad dessa bokstavskombinationer betyder så skriver du in det i fältet "Kommentarer" här nedanför.
Ett riktigt matnyttigt pris kommer att tilldelas den som först har skickat in det rätta svaret. Lycka till så får vi se vem som byter plats med frågetecknet.
 

RSS 2.0