140828 Saltsjöbad Vitas

Jag och min sambo hade tänkt att äta lunch i Kåseberga men tyvärr, stängt för säsongen. Vi får skylla oss själva, detta hade man väl kunnat ana denna sista augustiveckan.
Vi styrde mot Ystad och Sandskogens värdshus som också var stängt, men här fanns ingen information om varför.
Det var även stängt där i måndags, kanske dags att sätta upp en liten skylt så vi lunchgäster vet vad som gäller ?

Nu var klockan 14.00 och närmast till hands efter två misslyckade försök att få lite lunch var nu restaurang Vitas hos Ystad Sandskog.
De hade öppet och de serverade en baconlindad köttfärslimpa som fick fulla poäng från både mig och min sambo.
 

140827 Norra Promenaden

Idag blev det en solig vandring till Norra promenaden som serverade honung och ingefärsglacerade revben.Hoppsan, hur stavas glasera ? Nu är det språkpolisen som talar igen.
Man stavar glasera med S, inte med C.
Spelar ingen större roll men jag måste ändå göra detta lilla påpekande.

Revbenen med tillbehör smakade i alla fall mycket gott och hade de nu inte gjort det så hade jag även påpekat detta. 

Man kan glasera både keramik och mat men nedanstående lilla förklaring gäller enbart mat.

Att glasera
– betyder att man drar över en matvara med den egna skyn, med buljong, gelé eller en glasyr av socker. Man kan även glasera grönsaker genom att skaka dem i smör.
 
 
 

140825 Saltsjöbad Vitas

Hade tänkt att äta lunch hos Sandskogens Värdshus idag men det var stängt så jag fortsatte några hundra meter till och åt på Saltsjöbadens bistro som heter Vitas.
Det blev en Wallenbergare med potatismos och en mycket god sås, var inte helt fel denna sista måndag i månaden augusti.
Idag är det den 237:e dagen och enligt den gregorianska kalendern återstår det 128 dagar av året 2014.

Fast hos min gode vän Youb som är muslim är det ett helt annat datum idag, det är den 28:e oktober år 1435. I hans almanacka är det endast 354 dagar på ett år, han är alltså muslim. 

Eftersom ett år är kortare än jordens omloppstid förskjuts muslimernas månad gradvis i förhållande till årstiderna. Ursprungligen var skillnaden mellan den muslimska och västerländska kalendern 622 år, men har nu minskat till omkring 579 år.
Ingen större skillnad om det är år 1435 eller 2014, vi äter båda lunch vid ungefär samma tid.
 

140822 Stig in (AS)

Länge sedan jag besökte Stig In, det är flera månader sedan men idag var det åter dags.
Jag hade tur, endast ett bord var ledigt, resten var upptagna av vad jag uppfattade som turister.
Ett större sällskap satt bredvid mig och enligt min dialektkunskap så bör de härstamma från Törebodatrakten.
Dessa turister gjorde så att min lilla lunchblogg idag faktiskt fylls med lite skvaller.
Om de nu kom från Töreboda eller annan ort har mindre betydelse men deras språk hade i alla fall en väldigt utpräglad västgötadialekt.

Jag beställde dagens rätt som var fläskfilé med klyftpotatis och bearnaisesås, det smakade alldeles utmärkt och till detta drack jag vatten.
Vad övriga gäster hade på sina tallrikar har jag ingen aning om men under nästan hela min lunchmåltid så hördes ett klagande på maten vid bordet bredvid.

Det var en av Törebodagästerna som inte tyckte om sin beställda mat, det klagades ljudligt och personen i fråga satt och såg allmänt besvärad ut.
Det var för salt, för starkt kryddat och lite senare kom också klagomål om att maten var kall.
De övriga Västgötarna åt och tittade då och då lite besvärat på den klagande medresenären.
Verkade som att alla tyckte det var en lite jobbig situation.
Klagomålen upprepades ända tills en av kvinnorna i sällskapet sa, att om du äter lite så skall du få en glass och jag tror faktiskt att det fungerade, klagomålen upphörde.

Jag stannade inte kvar så jag vet inte vad som hände men jag hoppas att barnet åt upp sin mat och att glassen inte var allt för salt eller för kall.
 

140819 Norra Promenaden

Återigen ett besök i Norra Promenaden.
Idag serverdes det stekt Skrubba med matjesgräddfil, citron och kokt potatis. Var nog första gången jag ätit Skrubba som egentligen heter Skrubbskädda och på latin heter den Platichthys flesus.
Smakade som en spätta, gott och förhoppningsvis nyttigt, det gäller att försöka få med den där Omegatrean i sin kost så ofta som möjligt.

Nästa blogginlägg blir om några dagar för nu blir det kräftfiske och när jag är tillbaka så har jag förhoppningsvis en stor fångst av kräftor med mig hem från Småland.
 
 

140814 Norra Promenaden

Tillbaka till en av (enligt mig och många fler) Ystads bästa lunchrestauranger.

Riktigt längtade att få komma tillbaka och äta lunch på Norra Promenaden igen, det är faktiskt 41 dagar sedan sist.

Idag serverades det Ugglarpskotlett med pepparrotsgrädde och kapris och jag kan intyga att detta var fantastiskt gott och dessutom kan jag meddela att här kostade lunchen lika lite/mycket som den alltid har gjort, 100:-
 

140813 Bryggeriet

Tillbaka i stan igen.
Efter fem veckor med sydeuropeisk mat så sitter man på Bryggeriets innergård i solsken med en tallrik som "nästan" liknar en sydeuropeisk maträtt.

Vi (en YA-medarbetare, en f.d. skollärarinna och jag) beställde alla in grillad Angusryggbiff på blandad plocksallad, grillade grönsaker, rostade mandlar, gremolata och hyvlad italiensk hårdost.
Smakade alldeles utmärkt.
 
Dagens lunch höll på att bli riktigt blöt, inte på grund av regn eller för mycket starka drycker utan det var servitrisen som olyckligtvis välte två fulla glas vatten som delvis hamnade på den f.d. lärarinnan.
När lunchen hade avnjutits så var vi alla mätta och belåtna och den f.d. lärarinnan hade torkat i solskenet.

På Bryggeriet är det fortfarande lunch á la carte som gäller så augustis lunchbudget sprängdes i bitar, lunchen kostade idag 145:-
 

RSS 2.0