140328 Store Thor

Biffstek med lök och inklämd mellan ett antal hörselskadade pensionärer är en utmaning.
Min uppfostran sa mig att jag INTE skulle ställa mig upp och vråla HÅLL KÄFTEN.
Nej det var väl inte så farligt men om de ändå inte hade frågat "VAAA SAU DU" varje gång de blev tilltalade.
Biffen var lite seg men smakade bra, och som vanligt i denna källarmiljö så blev det en chokladboll och kaffe efter maten.
Skall försöka komma ihåg denna lilla lunchstunden när jag närmar mig deras ålder.
 

140327 Nini (yt)

Styrde mina steg mot Stora Östergatan nummer trettionio för att bli serverad något gott med Spanska influenser.
Men ack så besviken jag blev, här serverar man inte längre gästerna vid bordet utan nu är det ett litet buffébord som gäller till lunch.
Maten som fanns på buffén smakade bra men jag personligen gillar inte att äta lunchbufféer så tyvärr, ni har garanterat en lunchgäst mindre så länge lunchbuffén står framdukad.
 

140326 Surbrunnsparken

Vad gör man när det serveras Skånsk husmansklassiker i Surbrunnsparken ?
Jo då går man dit, betalar 80 kronor, sätter sig vid ett bord runt dansbanan, äter samtidigt som man läser Ystad Allehanda, ställer undan brickan, går tillbaka till "kontoret" och är mätt och nöjd men inte glad.

Detta var mitt sjunde besök hos Surbrunnsparkens restaurang på femton månader, blir inte så ofta och detta beror mest på att det är en fruktansvärd tråkig miljö, inget man blir glad av. Känns verkligen som att man är tillbaka till -60 talets skolmatsbespisning, det enda som saknas är de sura mattanterna.
Idag serverades det alltså äggakaga med fläsk och lingon, till detta dricker man lingondricka eller vatten ur plastglas.
 

140325 Bryggeriet

Idag skulle det serverats spädgris till lunch hos Bryggeriet men istället blev det dillkött, den lilla späda grisen var redan uppäten (jag var sen som vanligt). Dillköttet får betyget sex på den tiogradiga skalan. Denna låga poäng berodde mestadels på att det var för mycket fett på köttbitarna, smakerna i övrigt var precis som mina smaklökar tycker att det skall vara.

Denna dag, Sveriges våffeldag kallades förr för vårfrudagen (Fruedag i Skåne).
I Sverige har vårfrudagen i folkmun omformats till våffeldagen vilket tros vara ett hörfel, "vårfrudagen" blir lätt "våffeldagen". Pröva själv!
Recept till cirka 14 supergoda våfflor
  • 7 ½ dl vetemjöl
  • 1 ¼ socker
  • 1 msk bakpulver
  • ¼ tsk salt
  • 3 ägg, separerade
  • 1 ¾ dl vatten, kallt
  • 1 ¼ dl rapsolja

Gör så här:

  • Blanda mjöl, bakpulver och salt. Rör ihop äggulor, olja och vatten, mixa sedan med de torra ingredienser.
  • Vispa äggvitor, tillsätts "lite" salt i slutet av vispningen.
  • Blanda äggvitorna i smeten. Grädda sedan våfflorna och låt dem svalna på galler.

140324 Norra Promenaden

Idag blev det Skånegris med Skånepotatis hos Norra Promenaden. Smakade bra denna soliga vårdag.
Det enda jag har att rapportera idag är att det fortfarande är många matgäster i Ystad som inte riktigt fattat varför det ligger en handduk placerad på brödet.
Vad tror de att den egentligen är till för ? Ett antal gäster har inte fattat att den finns där för att man inte skall hålla i brödet direkt med handen.
Idag observerads en gäst som tog av handduken, skar brödet och sedan tog sin lilla avskurna brödbit med handduken ?
Kanske att det är dags att sätta upp ett anslag / information om hur man skär upp bröd utan att kladda på de delar som nästa gäst skall stoppa i munnen.
 

140320 Stig In

Torsdag = Ärtsoppa = Stig in = Bästa soppan denna veckan.

Mätt och glad heter det och idag är jag faktiskt både mätt, glad och lite, lite rikare. Nästan som en liten Joakim von Anka.
Kom hem efter lunchen och upptäckte att vi vunnit 2.200 på lotto. Det blir inte så jättemycket för vi är fyra i ett spelbolag som skall dela på vinsten, men ändå, man kan bli glad för det lilla. Alltså de där tvåtusentvåhundra blir bara femhundrafemtio var och här uppstår ett litet problem när vi skall dela lika.
Då femtioöringen är bortagen ur pengasystemet så blir det faktiskt två som måste skänka femtio till de andra två, för det går inte att dela tvåtusentvåhundra så att det blir rättvist. Om nu någon undrar varför och hur vi kommer att göra så kan jag berätta att vi låter hela summan stå kvar i vårt lilla spelbolag, alltså vi delar inte på de tvåtusentvåhundra ören som vinsten besår av. 

Dagens namnsdagsbarn som är Joakim passar verkligen in i min blogg idag.
Det finns 124 Joakim som bor i Ystad kommun, I Skåne är det 4.928 och i hela Sverige finns det idag 38.632 + en Von Anka.
GRATTIS på namnsdagen!
 

140319 Stig In

För exakt ett år sedan så satt jag vid samma fönsterbord och tittade ut, då var det full snöstorm i Ystad. Idag är det +7 grader, lite gråväder och "nästan" vår.
Det är i alla fulla fall bättre än snö.
Idag var det pannbiff på menyn hos Stig In, men den var slut så jag fick hålla till godo med kyckling.
Så går det när man äter sen lunch.
Skall inte klaga, kycklingen som jag fick istället för pannbiff smakad alldeles utmärkt.

På tal om kyckling så såg jag häromdagen en annons som hade ett budskap som nog inte blev riktigt så som det var tänkt.
 

140318 Bryggeriet

Efter förra veckans utflykt till Bohuslän, Västergötland och Småland så är jag tillbaka i Skåne igen. Igår blev det lunch hos Köttbaren i Malmö, kan rekommenderas om ni är i denna stad, de har lunchöppet från 11.30 till 14.30.

Idag var det min sambo (lärarinnan) som bestämde tid och plats för lunchen i Ystad. Klockan 12.15 stod jag utanför Bryggeriets port på Långgatan 20. Hon hade en arbetskollega, eller det kanske heter lärarkollega i sällskap som också var hungrig.
Vi åt en köttfärslimpa som fick betyget MVG av oss alla tre, drack vatten och samtalade om skolans framtid.
Det hör till saken att idag var alla skolorna i Ystad stängda för lärarna har en så kallad A-dag. För den "lite" äldre läsaren av min blogg så kan jag informera er om att en A-dag är detsamma som en studiedag för lärarna.

Har ingen aning om vad A i A-dag står för, däremot känner jag till vad ett A-lag och en A-lagspelare är för något och om hur de fostras i laganda och som individer i ett lag med stöd av sin hemmapublik.
Kan alltid hoppas att man också diskuterar detta på A-dagarna, alltså om hur lagspelets regler samt publikens roll på läktarna skulle kunna överföras till skolornas värld.
Som det ter sig i skolorna idag så är det i mångt och mycket "spelarna" som är de största förlorarna på grund av att vissa i "publiken" försöker ta över "tränarrollerna".

P.S.
Glömde ytterligare ett A som jag också känner till och det är A-kassan men jag hoppas verkligen att det inte är detta A som "tränarna" diskuterar på A-dagarna.  D.S.
 
 

140310 Norra Promenaden

Idag har jag ätit Ystads godaste bakade äpple. Det serverades nämligen honungs- och ingefärsglacerade revben med rosmarinbakat äpple. Revbenen var också goda men äpplet var den största smakupplevelsen denna måndag. Värt ett besök hos Norra Promenaden denna veckan för de serverar denna rätt ända till fredag.
Rosmarin (Rosmarinus officinalis) är en art i familjen kransblommiga växter som förekommer naturligt i trakterna kring Medelhavet.
Släktnamnet rosmarinus anses komma från latinet och betyder "havets dagg". En teori är att namnet i den betydelsen beror på att rosmarinens blommor är ljusblå, små och många och att det ser ut som om halvbuskarna är täckta av daggdroppar när de blommar. 
 

140307 Nini

Champinjonsoppa och lasagne, alltså förrätt och huvudrätt = proppmätt.
+ en halv kopp kaffe. Så här mätt var det länge sedan jag blev på en dagens lunch. Men som sagt, en mustig champinjonsoppa och pasta efter det så står man sig resten av dagen.

Nu blir det helgledigt med besök i Köpenhamn och då är det stor risk för att det blir "en lille en" eller kanske två ?
 

140306 LiteMer

Fössta Tossdan i Mass som di säjer i Småland och det blev ärtsoppa med besök på andravåningen hos Lite Mer / Rotaryklubben nr.13333. Väl där så träffade jag en gammal bekant som jag inte sett på minst tjugofem år. Båda njöt vi av ärtsoppan och pannkakorna som smakade mycket bra. Tror nog att Litemer har den bästa ärtsoppan med perfekt konsistens, inte för blaskig och inte för tjock, alltså lagom.

Idag var det en föredragshållare som arbetar som flygledare på Sturups flygplats. Mycket intressant att lyssna till och återigen en värld som är så långt från min och andras vardag.
T.ex. att Sturup har Sveriges största flygledarcentral med cirka 200 flygledare som dygnet runt övervakar flygtrafiken.
I motsats till vad många tror är inte flygledningen placerat i tornet på flygplatsen, där finns bara de flygledare som övervakar avgående och ankommande flygtrafik, övriga flygledare finns i andra lokaler. Största delen av flygledarnas arbete handlar om övervakningen av den överflygande trafiken.
 
 

140305 Bryggeriet

Andra dagen på "nya" Bryggeriet denna veckan.
Idag serverades det ugnsbakad torsk med senapssås, kokt potatis och ärtor.
Hade lätt kunnat äta detta en gång i veckan eller redan i morgon igen, smakade utmärkt gott med en sås som var perfekt balanserad med varken för lite eller för mycket senapssmak. Torsken var också perfekt tillagad, alltså bara +. 

Forsätter de så här så blir det inte svårt att välja denna lunchrestaurangen som en av favoriterna i Ystad.
En sak till, de serverar lunch mellan 11.30 och 15.00. Perfekt för mig, som gärna äter lunch lite senare.
 

140304 Bryggeriet

Det dröjde ett år och nästan tre månader innan jag återvände till Bryggeriet.
Nu beror det faktiskt inte på att jag ratade dem utan det var så att denna restaurang stängde strax efter att jag för första gången besökte dem i december 2012.
Se blogginlägget här http://ystadlunch.blogg.se/2012/december/ 
Jag var inte särskilt imponerad av kockens/restaurangens lunch vid detta tillfälle så det kan inte vara särskilt svårt att vinna poäng från mina smaklökar idag. Bryggerimiljön finns kvar så det är bara att fixa god och vällagad mat så lovar jag att återkomma.

Jag önskar de nya ägarna lycka till och hoppas att Ystadborna hittar till denna mysiga restaurang med sin härliga bryggeriatmosfär.
Idag åt jag stekt fläsk med löksås och det smakade utmärkt. En lunch kostar 95:- och då ingår dricka, sallad, bröd och kaffe.
Nu återstår det några veckors uppföljning och utvärdering av denna "nya" lunchrestaurang och som vanligt kommer jag att lägga upp dessa rapporter här.
 

RSS 2.0