140225 Norra Promenaden

Har ätit rostad högrev med bakad schalottenlök, timjansky och kokt potatis hos Norra Promenaden idag. (finns som dagens ända till fredag)
Smakade bra som vanligt, inte en gång utan att man har gått nöjd och mätt från denna restaurang.

Vid bordet bredvid mig idag så diskuterades det om en utbredd kannibalism här i Ystad, det var faktiskt en av gästerna som sa att det är många här i Ystad som lever på turisterna.
Tur att man är en registrerad Ystadsbo.
 

140224 Stig In

Efter att ha ätit Spanskinspirerad mat på min semester så smakade det idag alldeles utmärk med plommonspäckad karré hos Stig In.
Om man nu kan kalla mitt avbrott i vardagen för semester, för mitt s.k. jobb är "nästan" som semester enligt vissa förståsigpåare.
Detta var i alla fall mitt livs första charterresa och frågan är om det också var den sista. Jag har i alla år hört hur man skall bete sig på charterresor så jag var verkligen taggad upp till öronen. Men tyvärr, fick inte något sådant där riktigt äkta chaterminne med mig hem.
Min första besvikelse var att ingen samlade ihop oss på flygplatsen och delade ut T-shirts och kepsar, så jag visste inte vem av alla som tillhörde "min" resegrupp.
När vi landade var det ingen som applåderade och väl inne på flygplatsen fick vi själva leta upp bussen som skulle köra oss till hotellet. Och det värsta av allt, vi som reste tillsammans i flygplanet bodde inte på samma hotell eller ens i samma stad. Utmed färdvägen så ropade busschauffören ut namn på hotellen och allt eftersom våra medresenärer klev av och det blev färre och färre kvar i bussen så kom till sist vår tur. Vi steg av, tog våra väskor och där stod vi, ensamma, nej inte ensamma men det var bara jag och min sambo från denna resegrupp som skulle till just detta hotell.
Även här saknade jag det som jag trodde var charterresans självklarhet, en mottagningskommitté med ett stort välkomstarrangemang och kanske lite Sangria med tilltugg.
Inte alls, här lämnades man ensam och fick fixa rumsnyckel och ta reda på var allt fanns.
Från och med den stunden efter incheckningen så hade vi en fantastisk semester förutom att jag "kanske" saknade grisfesten, Peppes bodega eller de där medresenärerna som var på väg hem när vi var på väg till frukosten ?
 
 

140214 Store Thor

Alla Hjärtans Dag idag och det blev grillspett hos Store Thor.
Nu blir det ett litet uppehåll i denna blogg för nu drar jag söderut till varmare breddgrader.
 
 

140213 Nini

Idag blev det lunch tillsammans med mannen från Tyskland (f.d.tysk polis) och han föreslog restaurang Nini. Det serverades fisksoppa till förrätt och till huvudrätt blev det pannbiff med lök. Smakade mycket bra och vi avslutade med varsin kopp kaffe.

Förra gången mannen från Tyskland (f.d.tysk polis) och jag åt lunch var 131127 och då besökte vi Store Thor.
Vårt stora samtalsämne handlade då om en viss bank här i Ystad som inte skötte sina kort, se blogginlägg http://ystadlunch.blogg.se/2013/november/ 
Svaret på frågan vilken bank som slutligen vann Tyskens (f.d. tysk polis) hjärta blev Sparbanken Syd i Ystad.

Dagens lunchdiskussion handlade om Norrland som turistort och vi var båda rörande överens om att den delen av Sverige är klart överreklamerad. En förfärlig massa mygg, snö och ensamhet som inte passar varken mig eller Tysken (f.d. tysk polis ). Vi ritade om kartan och skildes åt på Östergatan med en gemensam övertygelse att den bästa delen av Sverige är den södra och från och med idag har Sveriges karta ett nytt utseende.
 

140211 Norra Promenaden

Tror banne mig att det är första gången detta århundrade som jag äter helstekt spätta till lunch (på restaurang). Till detta serverades det gubbsmör, citron och kokt potatis. Gubbsmör består av bl.a. tärnade ägg och matjessill och är mycket gott till stekt fisk.
Det är vänliga veckan nu och den startades 1946 av författaren Harry Lindquist och tidningen Svenska Journalen. Tidigare låg den på hösten men från och med i år är det vecka sju som gäller. Vänlighet i trafiken, i hemmet, på arbetsplatsen och på nätet gäller och fan tar den som inte respekterar detta.
 

140207 Stig In

Idag är det
  • Februari
  • Fredag

Jag fick

  • Fönsterbord
  • Fläskfilé

och så skall jag titta på OS-invigningen från Sochi ikväll

 
 
 

140206 Nini

Fue la carne mechada para almorzar hoy. Mina Spansktalande vänner får väl rätta mig om det är fel i den Spanska versionen av Ystadbloggen ;-)
På Svenska så betyder det att det blev pulled pork till lunch idag. Soppan till förrätt som var utlovad i annonsen var tyvärr slut när jag strax efter 13.00 gjorde entré. Tror inte att det gjorde så mycket för jag blev istället serverad en mycket mustig, krämig grönsakssoppa. Huvudrätten Pulled pork var helt ok, men mina smaklökar hade förväntat sig mycket mer smaksensationer, kunde varit "lite" mer kryddat.

Idag talar man om de fem grundsmakerna sött, salt, surt, beskt och umami. Smakupplevelser kommer inte bara från smaklökarna utan påverkas också bland annat av lukten. När man tuggar sönder maten frigörs dofter som når näsan och luktsinnet. Vackert upplagd mat smakar som regel bättre, och den sinnesstämning man är i när man äter spelar också in för smakupplevelsen. Min sinnesstämning idag var på topp så det är inget man kan skylla på.
 

140205 Nini

Almuerzo en un restaurante de inspiración española en Ystad. Hoy fue servida una sopa como entrada y el plato de pescado. Todo estuvo muy bien

Inte alls säkert att ovanstående är perfekt Spanska men idag fick jag verkligen en liten touch av Spansk lunchrestaurang mitt i Ystad. Mina bordsgrannar talade Spanska, servitören talar Spanska (och Svenska) och in kommer det en ung kvinna och hon talade också Spanska. Och där satt jag som INTE talar Spanska men det gör inget, mysigt att bara höra detta exotiska språk och drömma bort ett tag.
Det serverades en mycket god löksoppa med en osttoast till förrätt och till huvudrätt var det en fiskfilé med laxmousse. Allt smakade mycket gott. Imorgon har de pulled pork på menyn så det finns stor risk att jag återkommer även om LiteMer, Store Thor och Världens Ände serverar ärtsoppa.
 

RSS 2.0