130916 LiteMer

Idag regnade det så jag tog bilen och körde 1,7 km och det innebär att jag hamnade hos Lite Mer. Det serverades baconlindad ekologisk kycklingfilé som smakade bra, ingen höjdarmåltid men en hygglig lunch. Idag var salladsbordet inte så rikligt med godsaker som det brukar vara de gånger jag besökt dem tidigare. Hoppas att de nästa gång har återgått till det rikliga utbud som man har vant sig vid.

Hur långt förflyttar man sig för att äta lunch ? Jag anser att det är två kriterier som måste uppfyllas. Nummer ett, att man har tillräckligt med tid för att förflytta sig en viss sträcka och nummer två att maten som serveras håller högre klass än hos dem som serveras på närmare håll. Varför jag överhuvud taget funderar i dessa banor är att vi (jag och min sambo) var och åt en mycket bra middag i Lördags. I samband med denna måltid så fick vi ta del av diskussionen om att ägarna funderar på att även börja med lunchservering. Skulle det nu vara så att de kommer att servera lunch så finns det stor risk att min lunchväg kommer att bli 1,5 mil från kontoret i Ystad. Kanske lite långt, men om de serverar lunch med samma finess som de serverade oss middagen så kommer jag definitivt att förlägga min lunch där ett antal gånger i månaden.
 

130925 Norra Promenaden

Återigen en lunch hos Norra Promenaden. Idag åt jag revbensspjäll, det smakade fantastiskt och mätt blev man också. Rikligt av allt så det finns inget att klaga på (som vanligt). Efter denna måltid så blev det 20 minuter promenad i solsken. Det gäller att suga  i sig de få strålarna som nu erbjuds så att D-vitaminbehovet tillgodoses och att man slipper ta till fiskleveroljan i vinter.
 

130917 Stig In

Lunchen hos Stig In idag smakade exakt så som en Pasta carbonara skall smaka, krämig och kryddig.
Pasta alla carbonara betyder kolarhustruns pasta och syftar på den grovmalna svartpepparn som skall likna kol.
Nästa vecka stänger Stig In för (vad jag tror) en välbehövlig semester.
De kommer att ha semesterstängt mellan den 29 september och 14 oktober. Jag önskar dem en skön och avkopplande semester och välkomnar dem tillbaka för att servera oss lunch igen.

 

Bröderna M (s)

Bröderna M var en av de första lunchrestaurangerna som jag inspekterade / besökte som nyinflyttad Ystadsbo. (December 2012)
Redan då skrev jag,  "denna restaurang platsar inte hos mina smaklökar" och drygt nio månader senare med över etthundra luncher i Ystad så konstaterar jag  att smaklökarna har precis samma inställning idag.
Dagens lunch hos Bröderna M var friterad spätta med remouladsås, ja remouladsås stavas faktiskt så, inte som ni skriver i lunchmenyn på nätet "remoladsås" och till detta serverades det kokt potatis, två små rucolablad och två centimeter citronskal. Min tanke idag var att ge Bröderna M en chans till, men tyvärr, även om det kostar "endast" 75 kronor att äta lunch hos er så hamnar ni långt ner på min lista över godkända lunchrestauranger i Ystad.
                      

130917 Stig In

Äntligen lyckades jag pricka in en färsfri dag hos Stig In. Det serverades kyckling med ris och till detta en bra kryddad och mycket välsmakande sås. Idag mötte jag många människor på stan som fortfarande tror att klimatförändringen har slagit igenom på fullt allvar. Dessa människor går fortfarande i sommarlätta sandaler, shorts och linne. Snart upptäcker nog även de att det är 100 år kvar tills vi har palmer och tropiska djur i Ystad....

En helt annan sak, jag tar ofta en lunchpromenad och passerar då ett antal Ystadstypiska parhus (se bilder). Hur kommer det sig att de väldigt ofta är målade i olika färger, har olika fönster, dörrar och takbeklädnader ? Detta är ett konstaterande som jag gjort och funderar samtidigt på hur det står till med grannsämjan i denna lilla stad ?
 
 
 

130916 LiteMer

Bœuf Bourguignon Lite Mer      -      Bœuf Bourguignon Norra Promenaden
                       0                                                                 1


Bœuf Bourguignontävlingen i Ystad har startat och Norra promenaden
leder just nu med 1 - 0 över Lite Mer.
Lite Mer hade en väldigt god Bœuf Bourguignon men Norra Promenadens
som serverades den 6/9 var ändå ett strå vassare.

130910 Saltsjöbad Vitas

Hade tänkt ÖG när jag nu ändå var på "stan" men där var det stängt och de kommer inom kort att stänga denna restaurangen definitivt. Öppet för lunch onsdag-lördag och sista chansen att bli serverad hos dem blir den 20/9. Vad händer med Ystads krogar ? först förlorar vi Sandskogen på grund av konkurs och nu stänger ÖG, tråkigt på två bra matställen. Förra året stängde Bryggeriet som i och för sig inte var någon kulinarisk höjdare men det var en trevlig miljö de bjöd på. Med de nya ägarna hos Norra Promenaden så blir i alla fall statistiken på antal bra restauranger i Ystad inte så illa, de har höjt statusen på denna restaurang så att vi (enligt min mening) endast tappat en (1)  av det som jag anser man kan kalla bra restaurang i denna stad.
Så för att hedra dessa stupade restauranger så begav jag mig idag till restaurang Vitas hos Saltsjöbaden och där serverades en utomordentlig god halstrad (gravad) lax med haricotsverts och dillstuvad potatis.
 

130906 Norra Promenaden

Tack för en underbar Fransk fredagslunch!
Bœuf Bourguignon tillagat på ett helt perfekt sätt, smakade minst lika bra som i Frankrike, i alla fall enligt mina smaklökar och troligtvis enligt Norra promenadens kocksmaklökar också. Helt otroligt hur lycklig man kan bli av lite mat ? Men, men, jag har varit tillfreds varje gång jag lämnat detta ställe ända sedan de nya ägarna tog över.                              HA EN BRA HELG!
 
 

130905 Stig In

Nu vet man att hösten närmar sig Ystad, lugnet har belägrat stadens lunch-restauranger. Idag blev det fläsk med brunsås och potatis hos Stig In. Smakade helt ok. men jag föredrar nog den ljusa löksåsen i alla fall. Trodde nog att det skulle vara lite mer lunchgäster nu när jag äntligen hade kommit ut på stan i "normal" lunchtid, men nej inte mycket mer gäster vid denna tid än när jag brukar droppa in strax innan stängningsdax. Nästa vecka så försvinner också de provisoriska ute-serveringarna så då får man väl räkna med att det definitivt har blivit höst ?
 

130904 ÖG (c)

Nästan en kubikdecimeter kokt rimmad oxbringa (se styckschemat nr. 7) med en rotfruktspuré och till detta en persiljebuljong och skånsk senap. Oj, oj, oj vad gott detta var. ÖG åker upp ett pinnhål i min favoritlista. Får nog börja äta min lunch lite tidigare så att jag slipper sitta alldeles ensam, utan skvaller.
 

130903 Surbrunnsparken

Baconlindad köttfärslimpa läste jag på Surbrunnens meny idag, lät gott så valet av lunchställe blev just Surbrunnsparken. men vad hände ? Jo, köttfärslimpan var slut när jag kom klockan 12.59 och det serverades istället köttbullar. Det är nog meningen att jag aldrig skall få smaka Surbrunnens köttfärslimpa, förra gången jag var där så skulle det vara köttfärslimpa men det var järpe på menyn. Detta var en annan historia som jag skrev om när jag besökte dem den 20/8. Ja, ja, nu smakade det bra och jag blev mätt och belåten i alla fall.
En tråkig nyhet när det gäller lunchställen i Ystad är att en av mina favoritställe har gått i konkurs och det är Sandskogens Värdshus. R.I.P.

RSS 2.0