140128 Stig In

Jag fick tyvärr INTE smaka den troligtvis godaste laxen som serverades i Ystad idag. Den var nämligen slut när jag kom till Stig In så därför förmodar jag att den var god.
Åt istället en god lövbiff med rödvinssås, heter det rödvinsås eller rödvinssås?
Sedan 1892 heter det rödvinssås enligt svenska akademin, innan dess var stavningen alltid rödvinsås. Svenska akademin gör gällande att båda stavningarna fortfarande är verksamma och lika giltiga.
Kan också meddela att den gamla restaurangen Bryggeriet kommer att öppna igen, blir spännande att se vad det blir för lunchkoncept de skall ha om de nu skall servera någon lunch ?
 
 

140127 Norra Promenaden

En av Ystads bästa lunchrestauranger men också en av de med kyligaste lokalerna att äta lunch i denna snöiga, blåsiga och omänskliga årstid.
Idag kunde man välja fläsk med löksås eller lax med sellerisås, nej inte bara idag, hela denna veckan serveras dessa rätter och till detta får man en god sallad + en värmande filt om man så önskar.
Att verkställa emigrationstankarna är inte långt borta en sådan här dag.

140124 LiteMer

Pytt Bellman eller gräddstuvad pytt i panna som det också heter. Vart ifrån det namnet kommer kan man ju bara gissa, det är hur som helst helt vansinnigt gott enligt mina smaklökar. Kärt barn har många namn som man brukar säga, och det stämmer när det gäller pyttipanna. På sjön säger man ”skåprengörning”, i lumpen kallades denna rätt för ”flygolycka” och ytterligare ett namn på denna pytt är ”hänt i veckan”.     Trevlig Helg!
Carl Michael Bellman, född 4 februari 1740 i Stockholm,
död 11 februari 1795 i Stockholm

140123 Thai Corner

Fick åter en trevlig kommentar från en av mina bloggläsare och med anledning av detta så blev det lunch hos Thai Corner idag.

Det blev en gammal klassiker till lunch, friterat fläsk med sötsur sås. Det är ett av mina första minnen från -70 talet när man för första gången smakade något från det asiatiska köket. Friterad banan med glass är också ett sådant gammalt minne.

På tal om gamla minnen så finns det hur mycket som helst i den hårddisken, t.ex. min första dator, det var en Luxor ABC 80, en viss skillnad när jag jämför med min laptop som jag just nu skriver på. I detta fallet så räcker det med att minnas, vill inte tillbaka till den gamla Luxorburken igen.
 

140122 Norra Promenaden

Det var en sak jag saknade idag och det var en baguette till maten. Då hade denna tupp i vin, eller Coq au vin som det heter på Franska varit en fullpoängare. Det gick bra utan baguetten och föresten så drack jag vatten till maten så det kanske inte spelade så stor roll i detta sammanhang, eller ?

Igår kväll kom jag tillbaka till Ystad och hade laddat för en spännande handbollskväll (Sverige - Polen) men " luften gick ur " som det stod på löpsedlarna. Ett konstigt uttryck och varför måste " luften gå ur " när det verkligen gäller ?
VI var tvungna att vinna för att komma på pallplats men tyvärr, DE förlorade.
 

140117 Store Thor

Idag tror jag att vi endast var invandrare som satt och åt lunch hos Store Thor. Hade norrlänningar och stockholmare runt omkring mig och hörde även en man som hade sitt ursprung från de djupa skogarna i Värmland. Så denna fredag blev en lunch utan ett enda ljud från någon från Skåne förutom delar av personalen förstås.

Jag blev serverad schnitzel med stekt potatis och efter detta en kopp kaffe och en chokladboll. Nu höll jag på att skriva något helt annat, tänkte det där andra ordet men skrev chokladboll.

Bästa receptet på denna boll är följande:
100 g smör, 1 dl socker, 1 msk vaniljsocker, 3 msk kakao, 3 dl havregryn, 3 msk kallt starkt kaffe, pärlsocker. Naturligtvis skall det vara pärlsocker och inget annat. Basta, och trevlig helg!
 

140116 Stig In

Torsdag = Ärtsoppa
Godaste ärtsoppan i Ystad = Stig In
Hade det serverats varm punsch till så hade det blivit högsta betyg.

Det är inte bara i Sverige som vi äter ärtsoppa.
I Norge tillagas ärtsoppan traditionellt på våren och vid påsk. För att få mer färg på ärtsoppan innehåller den även potatis, morot och grönsaker.
I Danmark heter det gule ærter och även där tillsätts rotfrukter och grönsaker i soppan, fläsk / korvar och senap serveras som tillbehör vid sidan om.
I Finland är det en mycket vanlig maträtt i hela landet och där tillagas den på gröna ärtor istället för gula.
Island används saltat lammkött till ärtsoppan och serveras ofta på fettisdagen.
 

140115 Stig In

Fläsk med löksås serverades idag hos både Vitas och Stig In och eftersom jag inte besökt Stig In i år så blev valet till deras fördel. Imorgon blir det troligen ett återbesök då de serverar ärtsoppa och pannkakor.

Idag är det tulpanens dag och det betyder väl att alla skall handla tulpaner idag, eller ?
 

140114 Norra Promenaden

Så har Norra Promenaden öppnat igen efter jul / nyårsuppehållet. Idag åt jag rådjursbiffar med lingon, det är inte så ofta man kan mumsa i sig en sådan delikatess till lunch.
Inget skvaller från Ystad idag förutom att igår var det -6 grader när man vaknade och på eftermiddagen kom det snö och idag vaknade man till +5 grader och grönt igen.
Kanske mer grått än grönt men det är i alla fall inget vinterföre.

Namnet rådjur kommer från fornsvenskans ra-diur som lär betyda fläckigt djur (syftar kanske på kidens fläckiga första päls).
 
 

140110 Saltsjöbad Vitas

Denna dag som för övrigt är Mazarinens dag åt jag en grillad rapsgris med rostade palsternackor och en salsa verde. Smakade alldeles utmärk och som avslutning på denna veckas luncher så blev det en kopp kaffe med några bitar chokladtryffel.
Egentligen skulle det vara en mazarin till kaffet idag men jag sparar den till kvällskaffet.

Mazarinen är troligen uppkallad efter Jules Mazarin som föddes den 14 juli 1602 i Pscina i Abruzzi i Italien och dog 9 Mars 1661 i Vincennes i Frankrike
Han var kardinal och Frankrikes försteminister från 1642 till sin död.

Mazarin hade finansiella besvär och det sades att han förskingrade statens pengar. Det uppstod ett allmänt missnöje mot kardinalen och 1648 utbröt uppror.
I början av 1651 tvingades Mazarin fly från Paris till Brühl, varifrån han dock fortsatte att styra Frankrike. Han kom tillbaka till Paris, men tvingades i slutet av 1652 fly än en gång. Han återvände 3 februari 1653 till Paris till folkets jubel och fortsatte vara Frankrikes egentlige styresman tillsammans med Ludvig XIV.

 
 

140109 Surbrunnsparken

Regnet öser ner och jag har ingen lust att bli blöt och det finns endast ett fåtal restauranger i Ystad med parkering vid entrén.
Nu var det inte enbart detta som avgjorde var jag skulle äta lunch, raggmunk med stekt fläsk bidrog till att det blev Surbrunnsparken idag. Smakade bra men som jag sagt tidigare, ingen vidare trevlig lokal att vistas i som lunchgäst. Man äter sin mat och sedan flyr man helst därifrån snarast möjligt.
 

140108 Saltsjöbad Vitas

Ummmm. Pannbiff med lök, tar bilen och drar ut till Vitas.
Smakade helt OK. men den stekta löken var mer kokt än stekt och när jag kom tillbaka till kontoret så var menyn kvar på datorns skrivbord och vad läser jag där ?

Pannbiff med stekt lök, rårörda lingon, gräddsås och kokt potatis. Rårörda lingon ? fanns inte tillstymmelse till något rött på min tallrik.  SKÄRPNING!
 

140107 Nini

Årets första lunch blev hos Nini på Östergatan och det serverades en soppa med kycklingbitar, lite pasta och grönsaker. Till huvudrätt var det fläskkarré med vildris, potatisklyftor och en god röra av något slag. Smakade gott och servicen är lika bra som förra året.
Googlade lite för att hitta några sidor på nätet och bl.a. googlade jag "Ystad 2014" för att se vad som händer i Ystad under året och det vill jag säga att här är man tidigt ute när det gäller julbord http://www.julbordsportalen.se/julbord-i-ystad-133.asp eller det är nog så att det är dags att uppdatera sin hemsida.
Upptäcker väldigt ofta att företag inte uppdaterar sina sidor på nätet. Undrar hur dom tänker, eller det är det de inte gör ?
 
 

RSS 2.0