130830 Stig In

Idag är det sista jobbardagen denna sommarmånad, nästa vecka blir då första jobbadagen denna höst och med den så blir det som "vanligt" igen. I alla fall när det gäller lunchöppettider mm. Besökte Stig In idag och som "vanligt" så blev man både mätt och glad, alltid lika trevlig stämning i denna lilla restaurang. Fortfarande lite turister som stillar sin hunger men nu tunnas det nog ut mer och mer och staden återgår till en "vanlig" liten stad igen.

130829 LiteMer

Idag var jag sugen på en Sandskogenlunch, åkte dit men tyvärr, det var stängt.
Öppnar för oss lunchgäster den 2:e september, jag drar vidare till Saltsjöbaden, samma där, restaurang Vitas öppnar den 2:e september.

Hungrig, hungrig, klockan blev nästan halv två när jag anländer till Lite mer och äntligen får min lunch.
Inte många kvar men jag fick in min fläskestek  (Flæskesteg på Danska) med rödkål och äppelmos, heter det äpplemos eller äppelmos ?

Enligt wikipedia skall det vara äpplemos i södern och äppelmos i norr.
Kanhända att den som skev matsedeln kommer från den norra delen av vårt avlånga land?
Det smakade i alla fall gott och jag slapp uppleva svälten idag också.
 
 

130827 Norra Promenaden

Så länge solen lyser och det är behagligt varmt vid lunchtid så kommer jag att fortsätta med lunchätandet ute i det fria. Det är endast fyra av "mina" restauranger där man verkligen sitter "ute" och det är Norra Promenaden, Sandskogen, Lite mer och Stig In. Norra promenaden är den restaurang där man verkligen känner att man sitter "ute" för där har man vita trädgårdsmöbler, grus under fötterna och man sitter under stora lummiga träd.
Idag hade lössen i de lummiga träden bajsat *(se nedanstående förklaring) på möblerna så risken fanns att de hade fått behålla oss till morgondagen. Det serverades kyckling med ris/curry och det smakade utmärkt och jag kom loss från stolen utan problem. Det skall också noteras att ville man så kunde man få sitta på en filt så slapp man det klistriga på bakdelen.

* )  Klibbigt och kladdigt under träden, det är bladlössen som hetsäter växtsaft och ut kommer lusbajs som nästan är en ren sockerlösning. Bladlusbajset kallas med ett finare ord för honungsdagg. Bladlöss som lever i träd kan producera stora mängder honungsdagg, så att blad och marken under träden blir alldeles kladdig. Honungsdaggen är en väsentlig del av många myrarters föda men äts även av en rad andra insekter, bland annat getingar och bin. Detta är inte farlig och går lätt att ta bort med vatten.

 
 

130822 Norra Promenaden

Fiskgryta à la Norra Promenaden, den bör alla fiskgryta/soppa-älskare smaka, den ger jag högsta betyg av alla uppätna grytor/soppor i Ystad. Varför man kallar den "gryta" vet jag inte, själv hade jag nog kallat den för soppa. Hur som helst, spelar ingen roll vad vi kallar denna rätt för den var helt underbar, bestod av lax, sej och kummel med handskalade räkor, aioli och kokt potatis + lite rotfrukter mm. Även om det nu kom någon liten regndroppe neddansande på tallriken de sista minuterna av min måltid så kan man säga att dagens val av lunchrestaurang var helt "rätt" och så här såg den ut när den serverades.
 
 

130821 ÖG

Klockan blev över ett idag innan lunchtarmen påminde mig om att det var dags. Hojade  iväg till Norra promenaden, jättelåååång köööö, cyklade vidare till Store Thor, fullt på verandan. Det blev ÖG, kom upp för trappan och förväntade mig massor med matgäster och döm om min förvåning när jag kunde konstatera att jag var nästan ensam. Detta bevisar väl att det fortfarande är mycket turister i sta´n och alla vill sitta ute och äta när det är vackert väder. ÖG serverade idag en Persiljebiff med kantarellsås och rårörda lingon, Mums vad gott det var.
För den som förföljer mig i mitt bloggande kan jag meddela att Surbrunnens restaurang har svarat mig (se gårdagens blogg) och nu är matsedeln uppdaterad.
 

130820 Surbrunnsparken

VARFÖR ha en hemsida( www.surbrunnsparken.se )med rubrik "veckans luncher"?
TROR nog att ni har den för att informera mig om vad ni serverar till lunch.
JAG kan inte lita på den information som ni förmedlar till mig.
INTE intresserad av att läsa gamla matsedlar.
tiden att ni nu uppdaterar så jag vet vad ni serverar.
ER uppdatering av "veckans luncher" kommer jag att bevaka.
INFORMATION om när ni fixat detta kan lämnas i fältet "Kommentarer" nedan
Enligt matsedel på nätet skulle det vara kålpudding men det var persiljejärpar.
Ett mail med länk till denna sidan har skickats till dem det berör
                                                                                   
 

130819 LiteMer

Trevligt att åter få komma till restaurangen Lite Mer och det var bra som vanligt. Idag åt jag kyckling med rotfrukter och en god citrussås.
Mätt och glad beger man sig tillbaka till hemmet eller rättare sagt, kontoret igen. Mätt är jag för att jag äter av salladsbordet som om det vore huvudrätten och sedan kommer huvudrätten och detta innebär att man blir väldigt mätt. Glad blev jag för att jag hörde att vädret skall stabilisera sig och bli riktigt bra till helgen. Och varför jag vill ha bra väder till helgen är därför att jag och min sambo anordnar en stor födelsedagsfest där vi är "lite" beroende av att det blir bra väder.
 

130815 Stig In

En vanlig lunch på mitt vanliga ställe och inget skvaller att rapportera. Det enda jag kan säga är att på stan var det inte alls som vanligt idag.
De "lokala" musikanterna som sitter och spelar rysk folkmusik har fått konkurrens av uniformerade & marscherande musikanter, det är alltså Tattoo på gång.

 

130814 Nong´s Kitchen

Idag blev det en sen lunch, fick besök klockan tolv, lite kaffe och tillbaka på kontorsstolen strax innan ett, "bara" för att fixa lite innan lunch.
Och vad hände ? glömde bort att äta lunch. Tiden "bara" rann iväg och plötsligt påminde magen mig att det behövdes påfyllning och klockan var över två.
Nongs´s Kitchen blev det som räddade mig med kycklingspett, nudlar och chilisås, detta intogs med pinnar denna gråa och regniga dag.
Och här en liten instruktion hur man greppar dessa asiatiska bestick:
 
 

130813 Norra Promenaden

Oxbringa med rotfrukter på dagens meny, det går bara inte att låta bli ett sådant erbjudande. Det var detta som serverades på Norra Promenaden idag och jag blev inte besviken. Idag diskuterades badhytternas prisutveckling vid bordet bredvid och man förfasades över att man idag betalar upp mot 100.000 kronor för några kvadratmeter badhytt i Ystad. Jag köpte min för 13.000 kronor för 14 år sedan var det en som sa, och snabbt räknade den vassaste kniven vid bordet ut att fortsätter utvecklingen i denna takt så kommer en badhytta att kosta en miljon om tio år. Man kanske skulle investera i en badhytt ? Nej, jag tror faktiskt inte det.
 

130812 Stig In

Idag var det stressigt hos Stig In, inte för mig men för personalen som hade fullt upp med både stammisarna och alla kvarvarande turister.
Dagens denna första "dagensdag" bestod av stekt fläsk, lingon och potatis så nu är det vardag på riktigt igen. Det smakade utmärkt och det är ingen risk att man kommer att bli hungrig på detta eftermiddagspass. Man får väl tacka denna sommarens turister som nu har gjort det möjligt för oss "stammisar" att fortsätta luncha ute.
 
 

130808 Stig In

Första dagen med "riktigt" regn på mitt sommarlov och dessutom åska. Också första dagen med "riktigt" kontorsjobb och lite jobbsnack i telefonen. Kändes lite konstigt efter sju veckors tystnad men efter tio minuter i kontorsstolen så var man tillbaka i spåret igen.
Dagens lunchbesök hos Stig-In gjorde sitt till att få känslan av en vanlig jobbardag. Full aktivitet i restaurangen, turister som åt mat och drack öl och så kom jag (folket) och beställde en dagens. Idag var det oxfilé som serverades och till den var det potatis och en mycket god bearnaisesås.
Nu är det ju så att egentligen börjar jag inte jobba förrän på måndag så jag skjuter faktiskt in stolen under skrivbordet igen och tills vi hörs nästa gång så får ni här lite information om "Bean"

Bearnaisesåsen är uppkallad efter det sydfranska området Salies-de-Béarn. Såsen består av skirat smör, äggulor, schalottenlök, körvel, dragon och vinäger. Tillreds genom att äggulor och smör vispas ned i varm (ljummen) och kryddad vinäger. Bearnaisesås är ibland lite knepig att få till, den kan lätt skära sig och hur räddar man då en skuren bearnaisesås ?
Jo, du börjar med att droppa ett par droppar ljummet vatten i den skurna såsen och rör om. Är den fortfarande skuren ? Vispa då upp en ny äggula tillsammans med lite vatten i en ny bunke. Droppa den skurna såsen i den nya bunken och vispa hela tiden, och vips eller visp så har du räddat din bea.
 

130807 Norra Promenaden

Tycker faktiskt att det känns som att mitt sommarlov håller på att ta slut.
Sitter på kontoret lite då och då och lunchätandet börjar bli stadigt återkommande (på restaurang i Ystad). Idag blev det Norra promenaden IGEN. Ett av de bättre i Ystad när det gäller både mat och miljö. Får se om detta håller i sig när det blir vardag igen. Idag blev det fisk (Sej) som smakade utmärkt, snart andas väl även jag med gälar för denna sommar har mina måltider till 99% tagits upp ur havet.
Sej är en kraftig, spolformad fisk inom torskfamiljen

130806 Norra Promenaden

Åter en sommarlovslunch, idag tillsammans med min sambo som INTE gillar panerad mat. Beställde kottlett och den VAR panerad. Aj aj aj men som man säger, det var bara att bita ihop och skrapa kottletten ren från ströbröd så gick den att äta. För min del så äter jag gärna panerat och denna kottlett var enligt min smak mycket bra.

Liten skola om hur man panerar:

Enkelpanering: Enkelpanering gör man för att skydda ömtåligt kött som kalv och mager fisk mot brännskador och uttorkning. Det man skall panera vänds i vetemjöl och överflödigt mjöl skakas av, läggs därefter direkt i stekpanna eller frityrolja.

Äggpanering: Äggpanering ger ett extra skyddande hölje. Ägg rörs ut med vatten eller mjölk. Det som skall paneras vänds i vetemjöl, därefter i äggvispet och sedan direkt i stekpanna.

Dubbelpanering: Ger en fin knaprig och god yta åt maträtten. Det som skall paneras vänds i vetemjöl, därefter i utrörd äggmassa och slutligen i ströbröd (alteternativt i finrivet vitt bröd eller riven ost, finhackad mandel eller nötter, kokos e.d.). Paneringen skall vara fast, platta till den lätt,  låt vila en stund (10-15 minuter) innan tillagning för att paneringen skall fästa ordentligt. Ägg fungerar som bindemedel och bör torka in något.

RSS 2.0