SOMMARLOV

       

130624 Store Thor

Sista lunchen i Ystad den här månaden och det kanske inte blir lunch i Ystad igen förrän i augusti, vem vet ? Nu blir det semester och den tillbringas på annan ort i annat land och vid en annan strand. Idag bestod lunchen av små stekta färskpotatisar och helstekt fläskkotlett tillsammans med en god och lite kryddig sås. Bra avslutning på första halvleken av detta lunchår även om det nu råder semesterpriser i Ystaden. Förklaringen jag fick av en krögare var att lunchpriserna är "lite" högre under sommarmånaderna för att det skall vara möjligt att ha öppet under resten av året. Vi "stammisar" vi skall fortsätta äta lunch när ni har åkt hem, så snälla turist, ät många luncher i sommar så vi får behålla alla våra matställen och lunchpriser.
 130614 ÖG

Pulled Pork hos ÖG, jäklar vad gott det är med denna nya modetrend inom restaurangvärlden. Att det skall göra sådan skillnad att dra itu köttet (fläskkarrén) istället för att äta det helt. Okey, det skall kokas också så det går ju faktiskt inte att jämföra med en "vanlig" karré. Hos ÖG serverades den som en hamburgare, alltså mellan två bröd tillsammans med lite inlagd gurka, rödlök mm. Det blev en sen och snabb lunch för att senare dricka studentkaffe någonstans i staden för att senare dra vidare norrut. Trevlig studenthelg!
 
 
 
 
 
 

130613 Saltsjöbaden Vitas

Vilken tur att jag INTE visste att de INTE hade lunchmeny på Vitas idag. Det innebar att det serverades endast á la carte så det blev lite dyrare (155:-) och lite mindre på tallriken men oj, oj, oj så gott. Lite synd att INTE deras hemsida uppdateras så att vi som är gäster vet vad som gäller. Kan nog vara vissa som reagerar negativt, eller ? Nej förresten, åker man ut till Saltsjöbaden så vet man att det kostar lite extra.
Jag beställde in nymalt oxinnanlår med stora kapris, rödbetor och deras egen starka Vitassenap, alltså en RÅBIFF, bara älskar detta. Inte så mycket mat till lunch men jag överlever nog, får väl steka upp några ägg till kvällen och försöka hålla svälten utanför dörren.
 
 
 

130612 Store Thor

Idag blev det Store Thor, hade tänkt besöka ÖG men alldeles för fint väder för att sitta inomhus. Det serverades grillspett och det smakade gott, men lite snåla med kött på spettet tycker jag nog att de är och jag saknade grillytan. Satt en halvtrappa upp med utsikt över terrassen och full koll på de andra gästerna. Här satt vi på rad och jag satte mig bredvid en äldre man, tror det var en av Store Thors stamgäster. Försökte få till en liten konversation men ack så svårflirtade de är de där Ystadsborna. Min skånska är väl inte tillräcklig så jag måste nog öva lite till för att platsa på stambänken. Stamgästen blev serverad kaffe men de frågade inte mig som satt strax bredvid, betyder det att jag inte är stamgäst, ännu ? Skall inte klaga, jag har hämtat mitt kaffe här sex gånger tidigare så det gick bra den sjunde också. Men jag undrar ändå vad kriteriet är för att bli en godkänd stamgäst här ?
 

130605 Stig In

Idag fick jag klart för mig att även vissa restaurangägare läser min blogg och det tycker jag givetvis är trevligt. Det var lite det som också var meningen med denna bloggen och kanske, kanske att man bidrar med någon liten positiv förändring i slutändan. Idag serverades det en mustig fiskgryta, älskar när fiskgrytor är lite mer robusta så att man verkligen får tugga sig igenom soppan. Kanske inte alla som tycker som jag men då får de väl skriva något annat i sina bloggar eller klaga på annat sätt. Det kändes lite för kallt i skuggan för att sitta ute och solen hittar inte fram till uteplatsen förrän lite senare på eftermiddagen så därför valde jag att sitta inne idag. Jag kan inte sitta ute och småfrysa när man skall njuta av mat och dryck. Nu dricker jag mest vatten till lunch så för den skull så spelar det ingen roll men för min egen njutnings skull så spelar väder och temperatur en stor roll i detta sammanhang. Man märker det tydligt nu, att Ystad är en turiststad, mycket folk som flanerar på gatorna med kartor och frågande blickar, ett par turistande lunchgäster beställde in (eller rättare sagt ut till uteserveringen) vitt vin till maten och det är inte utan att man blir sugen att göra detsamma. Nästa gång om det är varmt och solen skiner så skall jag sitta på uteserveringen, äta lunch och dricka vin, blunda lite, nästan som i Italien, endast några hundra mil söder ut.
.Vill också påminna om Facebooksidan " Man vet att man är från Ystad när...."  Gå in här, bli medlem https://www.facebook.com/groups/444415885646458/ och dela med dig av gamla bilder och information om Ystad.

130604 Sandskogen

Mörbakad fläsksida med äpple, syrad lök & potatiskompott, visst låter det gott, jag kan intyga att det var utmärkt gott. Satt bredvid fyra norrlänningar som talade med sin typiskt norrländska dialekt och det berömda inandningsljudet 'sjuuup'. Kan säga att det var inte många ord som sades vid det bordet så något skvaller finns inte
att förmedla.

130603 Store Thor

Äntligen så blev det en lunch i solskenet på terrassen hos Store Thor, grillklubba med små färskpotatisar och sallad. Trevligt att få äta ute i det fria tillsammans med Ystadsbor + alla turister som nu börjat vallfärda till denna sydliga stad. När jag kom så stod det en turist som klagade på lunchpriset (85:-) och talade vitt och brett att i Göteborg minsann, där äter vi lunch för 70:-. Tänkte föreslå att han kunde gå vidare till Pilgrändens Värdshus för där kostar lunchen endast 55:- (se blogg http://ystadlunch.blogg.se/2013/january/13-02-24-pilgranden-2-2.html#trackback) men avstod då jag snabbt insåg att det var en professionell gnällspik som kommit till staden. Hustrun eller vad det nu var försökte flera gånger skoja bort det hela men lyckades inte speciellt bra. Nästa gäst var en tysk man som skulle betala för fyra personer, summa 340:-, lämnad 400:- till kassörskan och sa på knagglig Svenska, behåll resten. Jäklar så skönt det var att se den där Göteborgarens min.
Alltså, verbal nedskräpning är mycket värre än den fysiska, och då skall ni veta att jag tycker mycket illa om fysiskt skräp. Den fysiska nedskräpningen kan någon annan plocka upp och fixa men problemet med den verbala är att den kan endast städas bort av nedskräparen själv.

RSS 2.0