131025 Nini

Två veckor sedan jag besökte restaurang Nini och idag blev det ett återbesök med syfte att kontrollera om de fortfarande håller samma goda stil. Och det vill jag verkligen tala om att de gör.
Idag serverades en helt underbar pumpasoppa till förrätt och en kalvgryta som huvudrätt. Det enda jag har att klaga på är hur de stavar till pumpasoppa, det heter så, INTE pumpsoppa som det stod både i er annons och på er trottoarpratare, pumpsoppa tror jag är något helt annat ;-)
 
 
Nu blir det ett litet uppehåll i den här bloggen, skall fara mot solen, eller rättare sagt, så långt söderut som det bara går i Europa.
Trevlig helg!
 
 

131024 Norra Promenaden

Julafton om två månader, det är torsdag, +12,5 grader i luften, jag mötte brevbäraren idag igen, fortfarande iklädd kortbyxor, och Norra Promenaden hade dukat fram ärtsoppan med tillbehör. Detta ärtsoppebord kommer finnas där varje torsdag ända till den 28:e november. Ingen blev lyckligare än jag (tror jag) när jag läste detta på deras FB-sida igår. När ärtsoppan hade avnjutits så serverades det en tallrik med pannkakor, vispgrädde och hallonsylt, Mmmmmmm vad gott.
Kommer garanterat att vara torsdagsgäst där fram till December.
 

131023 Stig In

Nästan två veckor sedan man åt lunch i Ystad och idag blev det Stig In som fick servera mig en klassisk falukorv med potatismos. Länge sedan jag åt denna gamla goding och gott var det. En kund vände i dörren när han fick höra att det var falukorv, undrar om han hittade något bättre ?
Tog en liten runda på stan och mötte en brevbärare som fortfarande var dressad i kortbyxor, när det gäller övriga Ystadsbor så verkar det som om de har hittat sina höstkläder. I övrigt så finns det inget Ystadsskvaller att rapportera idag.
 

131011 Nini

Intensivgranskning av ny lunchrestaurang i Ystad. Tredje gången jag besöker Nini denna veckan. Idag stod valet mellan en revbensgryta med potatis och en räksallad med avokado till förrätt, jag valde räksalladen. Den serverades vackert upplagd på ett avlångt vitt fat och smakade mycket bra. Därefter serverades huvudrätten som de hade döpt till fläskkotlett à la Rioja. Ett lite annorlunda grepp på hur man kan servera en lunch där både ris och potatis ingår till maten + övriga ingredienser, det är väl förhoppningsvis något som ingår i Spansk husmanskost.
Jag kan inte i mitt drygt 30-åriga lunchätande minnas att jag har ätit lunch där man får både förrätt, huvudrätt + kaffe och dessutom blir serverad vid bordet för en så billig penning. Ett "litet" minus är deras lokal som inte har någon mysfaktor alls.
 

131010 LiteMer

Ett besök på andravåningen hos Lite Mer innebär att det var dags för ett besök hos Rotaryklubben nr.13333 där lunchen idag bestod av kalvlever med kokt potatis och en god sås.
Efter lunchen lyssnade vi till en av medlemmarna som berättade om sitt liv från unga år till idag, en intressant berättelse som jag tror berörde de flesta och kanske också fick någon att reflektera över sin egen vardag. Att stanna upp och reflektera och inte alltid skjuta sakerna framför sig är även något som jag har försökt praktisera de senaste åren.
 
 

 

131009 Nini

• Böngryta med korvmedly och saté bläckfisk med spansk skinka och potatis •
Jag var både frågande och tveksam när jag läste menyn och ännu mer tveksam när jag hade ätit min lunch.
Förrätten bestod av en stor tallrik med vita bönor och två små korvbitar som simmade i någon form av sås. Huvudrätten var en bläckfiskröra med kokt potatis och ris. Alltsamman smakade helt ok. men inget vidare aptitligt för ögat. Jag skrev igår att servicen på detta ställe är helt fantastiskt men kanske lite för bra för man får känslan av att de följer varenda tugga man tar. Inte många gäster idag men det kan också bero på den kryptiska menyn.
Att sälja in Spanska mattraditioner i Ystad är kanske inte det enklaste här i världen ?

131008 Nini

En ny adress att äta lunch på, Stora Östergatan 39 i Ystad. Restaurang Nini med Spansk mat och tapas har lunchöppet tisdag till fredag 11.30 - 14.00. Dagens lunch kostar 79:- och då serveras det förrätt, varmrätt inkl. dryck & kaffe. Till förrätt idag serverades det en krämig legymsoppa alternativt en mixad sallad med tomat, ägg tonfisk och majs. Till huvudrätt var det grillat kycklingbröst med lök, tomater, potatis och diverse kokta grönsaker. Det smakade bra och bättre lunchservice har jag inte upplevt i denna stad. Servering vid bordet med uppassning som den bästa stjärnkrog. Hoppas att detta inte var en engångsföreteelse utan att de orkar med denna utmärkta service även i framtiden. Den som överlever får se. Lycka till!
 

131007 Norra Promenaden

Idag åt jag en högrev med rotfrukter, en mycket god sås och gelé, det smakade utmärkt. Tänk om alla lunchrestauranger i Ystad lagade mat som på detta ställe, då skulle det inte vara lätt att vara lunchgäst. Man skulle känna sig som åsnan mellan två hötappar. Måste säga att det är värt varenda krona att betala "lite" mer för sin lunch, för det är verkligen bara lite mer för att få både god vällagad mat och en trevlig miljö. Här kostar lunchen 100:- men jag kan garantera att det blir inte många smulor kvar på tallriken när man ätit färdigt. En sak till som är väldigt positivt med denna restaurang är att de har öppet till 16.00.

 

131004 Norra Promenaden

Kyckling, potatismos och sås var det på tallriken hos Norra promenaden idag, har nog aldrig ätit så mycket potatismos och sås som de senaste veckorna. Är det en trend eller det bara att det blivit så här just nu, eller det kanske är Skånskt ? Talade med en infödd äldre dam och hon trodde det var väldigt vanligt i Skåne, eller i alla fall i Brösarp.
 
 

131003 Saltsjöbad Vitas

Läste Vitas lunchannons "Brässerat högrev med pickles och potatispuré", lät gott men något är fel ? Nu måste språkpolisen peka med hela handen "igen" Bräsera stavas INTE med två S.
Bräsera (av franskans "braiser") innebär att man steker/kokar råvaran med lite vätska (t.ex. vin eller olja) under lock. Detta gör att vätskan stannar kvar i kärlet och att smakerna koncentreras i den lilla mängden vätska som finns. Detta är alltså en kombinationsmetod av torr och fuktig hetta. Kött bräserar man också för att det ska bli mörare eftersom bindväv bryts ner effektivt.
Vill avsluta denna lilla bräsera-lektion med att tala om att den bräserade högreven hos Vitas smakade utmärkt.

131001 Store Thor

Det är drygt 3 månader sedan jag satt i den här gamla källaren, allt är sig likt hos Store Thor. Fortfarande plastglas som jag förstås tycker är "lite" B men ett hyggligt salladsbord och en mysig gammal källarmiljö är det i alla fall.
Idag åt jag kyckling med potatismos, sås, gelé och gurka, en lite annorlunda kombination som smakade, men inte mer. Måltiden avslutades med en god kopp kaffe och en liten chokladboll.

Bredvid mig idag satt det några gäster som resonerade om vad månaden Oktober heter på olika språk + deras syn på vem som är gud här på jorden. Skall inte utveckla detta mer utan noterar bara att vi har olika syn på det där med gudar och hur många kalendermånader det är på ett år. Här i Ystad är det i alla fall månad nummer tio som är oktober, har sitt namn av det latinska ordet "octo" som betyder åtta eftersom denna månad var den åttonde i det gamla Romerska året.
På muslimska heter oktober Shawwal, Hinduistiska oktober heter Pausha och på Persiska heter månaden oktober Dey.
 
 

RSS 2.0