140630 Norra Promenaden

Hade siktet inställt på den Danska fläsksteken idag men fick vika mig för att grisen var i ugnen och jag skulle då få vänta 15-20 minuter.
Beslutet blev då att istället äta gravad lax med dillstuvad potatis och senapsdressing.
Laxen smakade alldeles utmärkt och fläsksteken serveras hela veckan så det blir med all säkerhet ett besök till på Norra promenaden innan veckan är slut.

Det är pilsnerkorvens dag idag.

1953 fick skådespelaren, matkåsören, kocken och kokboksförfattaren Erik "Bullen" Berglund frågan om han kunde tänka sig att sätta sitt smeknamn på en korv ?

Bullen tyckte att korven passade bra till just en pilsner och han medverkade också i många och uppskattade ”pilsnerfilmer” så förmodligen är namnet pilsnerkorv en kombination av båda dessa faktorer.

En sak är i alla fall säker, det finns inte någon pilsner i vare sig korv eller lag.
 

140618 Sandskogen

NYÖPPNING av SANDSKOGENS VÄRDSHUS eller Österlens matglädje AB som företaget heter.

Ett år och två veckor sedan jag satt här och idag var det åter dags.
Efter att ha läst en artikel i Ystad Allehanda om den nya ägaren Aidin Ostad så bestämde jag mig för att testa hans mat som skall vara husmanskost på bra råvaror.
Jag kan säga att vi blev inte besvikna, jo lite, det tog drygt 20 minuter att få in maten och det är "lite" för lång väntan när det gäller lunch.
Jag åt en Wallenbergare med alla tillbehör som hör till + Raggmunk med stekt fläsk.
Båda rätterna smakade utmärkt och jag kanske skall tillägga att det var Wallenbergaren som var min huvudrätt och att jag smakade min sambos Raggmunk.
99:- för Raggmunken och 119:- för Wallenbergaren, vatten, sallad och kaffe ingår.
Behåll den här stilen på mat och jag lovar att återkomma.
 

140613 Bryggeriet

Idag är det fredagen den 13:e och det blev lunch hos Bryggeriet. De serverade ugnsbakad stek med sås bearnaise och klyftpotatis, INTE klyft potatis som det står i lunchannonsen i Ystad Allehanda.
Frågan är om det är Bryggeriet eller Ystad Allehanda som står för särskrivningen?

Maten smakade i alla fall utmärkt och skulle det nu vara så att du har problem med dagens datum så finns det ett behandlingshem i Las Vegas för den som lider av den olyckliga kombinationen av triskaidekafobi (rädsla för talet 13) och friggatriskaidekafobi (rädsla för fredagar).

Trevlig helg!
 

140612 Stig in

Nu börjar det likna sommar och semestertid i Ystad igen, full fart med ätande och drickande turister i vår lilla stad.
Idag blev det ett besök hos Stig in som hade grillspett på menyn och betyget blev godkänt för tallrik och grillspett var näst intill renslickade.
Jag vill å alla Ystadslunchares vägnar tacka alla turister som äter och dricker hos våra åretruntöppna restauranger.
Det är tack vare Er som vi övervintrade Ystadsbor även kan äta lunch här när det är snö och is på våra gator och torg.
 

140611 Surbrunnsparken

När jag läste att Surbrunnsparken hade Flygande Jacob så bestämde jag mig omgående att äta lunch hos dem idag.
Namnet Flygande Jacob kommer från dess upphovsman, Ove Jacobsson, som var verksam inom flygfrakt.

Receptet (se nedan) publicerades första gången i Allt om mat 1976, nr 13, sid 44.
I receptet föreslår de kokt ris och grönsallad, samt rosévinet Perlerose.

Kokt ris serverades idag också, salladen fixade jag själv på salladsbordet och istället för rosévin blev det lingondricka.

Att sitta och äta Flygande Jacob i Surbrunnsparkens är faktiskt som att flyga tillbaka till -70 talet. Och minst lika gott smakade det idag 2014.
Om Surbrunnsparkens restaurangmiljö har jag skrivit i mina tidigare blogginlägg så jag bryr mig inte om att skriva fler kommentarer i detta ämne.
 

140603 Norra Promenaden

Igår åt jag fisk så idag ville jag ha kött.
Ingen av lunchrestaurangerna i Ystad hade något bättre köttalternativ att erbjuda än utegrisen från Olinge så därför blev valet Norra Promenaden.

Jag åt glaserade bogrevben från en Olingegris och detta betyder att det blev lunch hos Norra Promenaden för tredje gången i rad.

Nu lämnar jag Y-staden så inget mer lunchätande eller skrivande förrän nästa vecka.
Här kan du läsa om grisen som jag åt idag  http://www.olingeutegrisar.se/grisarna/

140602 Norra Promenaden

Jag har aldrig ätit Lubb men idag blev det premiär.
Alltså stekt lättgravad lubbfilé med nypotatis och till detta en fantastiskt god kall hovmästarcréme.
Var tvungen att googla om denna fisk och hittade hemsidan Svenskfisk.se och kunde läsa följande " Lubben påminner om en kort långa ". Lite kul formulering men stämmer säkert.

På tal om premiärer så har jag smakat Österlens världspremiärbubblor i helgen.
Jag besökte Köpingsbergs vingård under helgens matrunda och provade deras första egna helsvenska produkt, Blanc de Blancs Vintage.
Denna dryck passade mina smaklökar och när de släpper detta bubbel i Juli så kan man med all säkerhet dricka detta tillsammans med en väl tillagad Lubb.

 

RSS 2.0