131220 Stig In
I och med att detta var mitt sista restauranglunchbesök i Ystad detta år så blir det också mitt sista blogginlägg 2013. Ett år går fort och sammanfattningsvis så kan jag säga att de flesta luncherna i Ystad har varit mycket bra, finns ett och annat ställe som har varit lite sämre men dessa kan man undvika genom att läsa min blogg.
Det finns inte mycket mer att förtälja i detta ämne så det återstår bara att önska alla ni som läser min blogg en god jul och ett gott nytt år med förhoppning om att ni fortsätter att läsa min blogg.
131219 Saltsjöbad Vitas
Aja baja, vad har jag sagt om detta, se mitt inlägg 131003 http://ystadlunch.blogg.se/2013/october/
Ciderbräserad grissida med fänkål, äpplepuré och potatismos, vem kan motstå en sådan meny ? Inte jag.
Maten smakade utmärkt och det enda störande idag var en medelålders kvinna som satt med en mobiltelefon i ena handen, en gaffel i den andra och ett tonårsbarn som satt mittemot med samma verktyg. Undrade lite om de kommunicerade med varandra genom telefonerna men det gjorde de inte, för helt plötsligt uppmanas tonåringen att titta upp för det skulle fotograferas. Kvinnan ringer ytterligare några (enligt mig) fullständigt onödiga samtal som varken jag eller de andra gästerna var intresserad av och efter ytterligare ett intensivt knappande och stirrande på sin telefon så reser sig kvinnan och säger att nu måste vi skynda oss. Hon talar också om för tonåringen att detta var ett trevligt ställe och hon undrade om maten hade smakat bra ? Tonåringen svarade inte för det var något i telefonen som var viktigare och kvinnan fick ett samtal, kanhända det var tonåringen som meddelade svaret ?
Jag undrar vilken som blir den första restaurangen i Ystad som sätter upp den här typen av skylt ?
131218 Store Thor
Dessa fyra välartade män var uppskattningsvis i en ålder av 35 år. Vad som gjorde att mina öron växte var när diskussionen tog fart och jag förstod att det handlade om hur de trodde att deras liv kommer att vara om 25 år.
Hade de frågat mig så hade jag kunnat berätta, men nu var det ju så att jag var väldigt nyfiken på vad de hade för tankar inför sin stundande ålderdom.
Yngling nummer ett hade helt klart för sig att om han slutar med socker och andra onyttigheter så skall han med all säkerhet nå den åldern, alltså 60 år
Yngling nummer två kunde inte alls tänka sig att sluta upp med att äta och dricka gott, för som han sa, tänk att sitta där på ålderns höst och tänka tillbaka på vad jag INTE fick göra.
Yngling nummer tre skulle minsann leva loppan medans tid fanns, han kände så många av sin pappas vänner som hade fått både cancer och andra sjukdomar och hade inte hunnit med att göra något skoj här i livet.
Yngling nummer fyra sa inte så mycket utan satt mest och åt, lyssnade lite förstrött, tittade upp då och då och nickade instämmande med föregående talare. Men tillslut så begärde han ordet och sa att han skulle nog leva som vanligt, försöka hitta ett jobb och ta en pilsner då och då.
Min tanke i detta sammanhang blev, vad gör jag själv om 25 år ?
Då är jag 85 år, har ätit ytterligare cirka 3.000 luncher på olika restauranger runt om i världen, min mor skall fylla 120 år och jag funderar troligtvis inte på hur mitt liv kommer att vara år 2063. Men man vet aldrig, jag har en gång sagt att jag skall försöka bli 150 år "gammal"
Den som överlever får se.
Bromsa åldrandeprocessen ( Tom Kirkwood )
Färre kalorier per dag. Sedan 1930-talet finns undersökningar som visar att ett lägre kaloriintag per dag, vilket också innebär ett lägre intag av skadliga ämnen, ökar livslängden. På den japanska ön Okinawa, där kaloriintaget är 20 procent lägre än i övriga Japan, finns högsta antalet 100-åringar i världen. Men en reducering av kalorier, till exempel med en tredjedel av den normala mängden, får inte innebära uteslutandet av livsviktiga födoämnen och inte praktiseras före vuxen ålder.
Ät långsamt, kroppen skall hinna med att signalera till aptitcentra i hjärnan att vi ätit nog.
Ät hälsosamt. Mycket frukt, grönsaker, fisk, sojaprodukter och kanske lite rödvin. Undvik fett och socker. Unna dig en ”ohälsosam” dag då och då med stekta ägg och skinka till frukost, pannkakor och sirap, kakor och gräddtårta.
Sport och rörelse. Om du inte utövar någon sport – gå, gå, gå.
131213 Saltsjöbad Vitas
Idag hade de bräserad lammlägg med bönor och gremolata, går bara inte att låta bli den bilturen ut till dem när man läst deras meny.
Fanns inget hos Ystads övriga lunchrestauranger som kunde erbjuda något bättre än detta idag.
Synd att jag inte tog ett foto på denna perfekta lunch. Ni får hålla till godo med nedanstående bild och för er som inte vet vad ett lammlägg är för något så lägger jag till lite extra information:
I Frankrike brukar framdelsläggen vara en del av bogen som benäms gigot ("ben"). Själva benet benämns jarret de devant ("framdelsutbuktningen").
Framläggen kan styckas kort eller lång (bild ovan = lång). I det senare fallet har en bit av bogen tagits med för att få ett lagom portionsstycke.
Lammlägg är förhållandevis magert kött, cirka 4% fett (bog 17%). Styckas den som "lång" ökar fettmängden till cirka 7%. En del av fettet smälter ut vid tillagning. Köttet är smakrikt, fast men inte segt.
131212 Store Thor
Ettårsdagslunchen bestod av ärtsoppa och pannkakor. Ärtsoppan hos Store Thor får en delad andraplats och pannkakorna intar en första plats i denna lilla lunchstad.
Ikväll firar vi ettårsdagen med gåslever, rödvin och lite tilltugg och imorgon kväll fortsätter vi firandet på en restaurang strax utanför Ystad. Min förhoppning är att denna restaurang också skall börja servera lunch.
Tävlingsreglerna hittar ni i den vänstra kolumnen under rubriken Kategorier, Tävling. Lycka till.
131211 Thai Corner
131210 Nini
Nu är det så att jag älskar soppor i alla dess former men när de serveras som om det är rester från disken så blir man inte glad, man "äter" faktiskt även med ögonen.
Jag åt upp den för min uppfostran tillåter inte att lämna mat som är ätlig och den smakade faktiskt helt ok, men den var inte trevlig att titta på.
Till huvudrätt serverades det kyckling & grönsaksspett som smakade mycket bra och även mina ögon gillade denna rätt. Lunchen avslutades med en kopp kaffe och en promenad tillbaka till kontoret.
131206 Norra Promenaden
Har du ätit riktigt knaprig fläskstek eller fläskesteg som de säger här nere i södern någon gång?
Om inte så är det verkligen dags nu! Denna traditionella skånska maträtt med anor från den danska tiden är fantastiskt god och dessutom lättlagad så här kommer det ett recept:
Fläskstek på skånskt vis
1 kilo skinkstek med svål
2-3 morötter
Eventuellt 1-2 palsternackor
1 gul lök
2 tsk salt
½ tsk svartpeppar
3-5 dl vatten
Gör så här:
Låt svålen sitta kvar på skinksteken och skär rutor eller ränder i ett snyggt mönster i svålen. Lägg steken i en ugnsfast form med rutmönstret upp. Skala morötterna och lök och dela i bitar och klyftor och lägg dem runt köttbiten. Krydda och sätt in steken i ugnen på 175 grader.
Efter 20-30 minuter häller du på vatten. Ös sedan då och då och fyll på med mer vatten om det behövs.
För att få en extra knaprig svål så öppnar du ugnsluckan lite strax innan steken är klar, det tar drygt en timma.
Smaklig spis.