131003 Saltsjöbad Vitas

Läste Vitas lunchannons "Brässerat högrev med pickles och potatispuré", lät gott men något är fel ? Nu måste språkpolisen peka med hela handen "igen" Bräsera stavas INTE med två S.
Bräsera (av franskans "braiser") innebär att man steker/kokar råvaran med lite vätska (t.ex. vin eller olja) under lock. Detta gör att vätskan stannar kvar i kärlet och att smakerna koncentreras i den lilla mängden vätska som finns. Detta är alltså en kombinationsmetod av torr och fuktig hetta. Kött bräserar man också för att det ska bli mörare eftersom bindväv bryts ner effektivt.
Vill avsluta denna lilla bräsera-lektion med att tala om att den bräserade högreven hos Vitas smakade utmärkt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0