131206 Norra Promenaden

Idag annandag-Sven Storm serverades det fläskstek med knaperstekt svål hos Norra promenaden.
Har du ätit riktigt knaprig fläskstek eller fläskesteg som de säger här nere i södern någon gång?
Om inte så är det verkligen dags nu! Denna traditionella skånska maträtt med anor från den danska tiden är fantastiskt god och dessutom lättlagad så här kommer det ett recept:

Fläskstek på skånskt vis

1 kilo skinkstek med svål
2-3 morötter
Eventuellt 1-2 palsternackor
1 gul lök
2 tsk salt
½ tsk svartpeppar
3-5 dl vatten

Gör så här:

Låt svålen sitta kvar på skinksteken och skär rutor eller ränder i ett snyggt mönster i svålen. Lägg steken i en ugnsfast form med rutmönstret upp. Skala morötterna och lök och dela i bitar och klyftor och lägg dem runt köttbiten. Krydda och sätt in steken i ugnen på 175 grader.

Efter 20-30 minuter häller du på vatten. Ös sedan då och då och fyll på med mer vatten om det behövs.
För att få en extra knaprig svål så öppnar du ugnsluckan lite strax innan steken är klar, det tar drygt en timma.
Smaklig spis.

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0